– Det vi nu gjort innebär en fördubbling av kapaciteten. Vår bedömning är att det bör räcka vid en allmän spridning i länet, säger överläkaren Ulrika Östberg. Foto: SVT

Intensiven parerar för våg av sjuka

Uppdaterad
Publicerad

På Intensivvårdsavdelningen på Östersunds sjukhus växlar man nu upp för att kunna möta den våg av sjuka som förväntas komma, förr eller senare.

Den svåraste varianten av covid 19, som ju sjukdomen heter, innebär andningsproblem som måste behandlas på Intensiven. Kapaciteten har nu utökats med åtta platser för covid-patienter.

Vanliga intensivvårdspatienter får då sju platser.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Det vi nu gjort innebär en fördubbling av kapaciteten. Vår bedömning är att det bör räcka vid en allmän spridning i länet, säger överläkaren Ulrika Östberg.

Men den här planeringen kan komma på skam. Socialstyrelsen har nämligen reservplanen att flytta patienter mellan olika regioner om det blir fullt hos någon.

Om det skulle krävas fullt uppställ så räcker inte nuvarande personal till. Därför utbildas parallellt personal från operationsavdelningen för att kunna tjänstgöra på Intensiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet