Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hembygdsgården i Hammarstrand har under några dagar förvandlats till släktforskarcentrum. Foto: Maria Harning/SVT

Intensivt sökande efter rötter i Ragunda

Uppdaterad
Publicerad

En ärkebiskop ingen visste om, eller att man är släkt med självaste Vildhussen, det är saker man kan får reda på genom släktforskning. Under fyra dagar har ett 20-tal personer från hela landet samlats i Hammarstrand för att söka sina rötter.

Det är tredje gången som Ragunda hembygdsförening arrangerar släktkollo. Personer som släktforskat i decennier möter nybörjare för att tillsammans fördjupa sig i kyrkböcker och domstolsprotokoll.

– Jag vill veta mer om min mammas släkt, säger nybörjaren Karin Skoog från Bispgården.

En som byggt ett gediget släktträd är Peter Kjällström från Lerum. Han har närmare 20 000 personer i trädet. Men han har hållit på länge.

– Intresset väcktes nog när jag var var 14 år, säger Peter Kjällström från Lerum.

Eva Engström är vice ordförande i Ragunda Hembygdsförening, som arrangerar släktkollot. Hon tycker sig se ett ökat intresse.

– Pandemin har gjort att folk har börjat intressera sig, men det ligger också i tiden. Sen är det mycket mer tillgängligt i dag, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Engström ger sina bästa tips för den som vill börja släktforska. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.