Hör miljö- och byggchefen Cilla Gauffin berätta hur många fler byggärenden de hade i fjol jämfört med tidigare år. Foto: Sara Leijman/SVT

Många vill bygga fjällstugor – byggärenden haglar in i Härjedalen och Berg

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gett en byggboom i fjällen. Allt fler vill ha en egen fjällstuga, vilket märks inte minst i Härjedalsfjällen.

– Pandemin kanske har fått oss att fundera lite mera över livet, säger Cilla Gauffin som är miljö- och byggchef i Härjedalen och Berg.

Som SVT tidigare har berättat har coronapandemin gjort att efterfrågan på fritidshus ökat. Inte minst är fjällstugor numera hett eftertraktat. Det är tydligt i Härjedalen och Berg.

Cilla Gauffin är miljö- och byggchef i båda kommunerna och hon berättar att de nu anställer fler bygginspektörer. Detta för att kunna ta sig an alla de byggärenden som nu trillar in.

– Ja, vi måste bli fler men det är ett angenämt problem, säger hon.

Intresset är störst i de klassiska turistorterna som Vemdalenområdet, Funäsdalen och Lofsdalen. Många vill ha ett fritidshus, men även permanentboenden lockar.

I videon ovan berättar hon hur stor ökningen av antalet byggärenden varit det senaste året och hur de tror utvecklingen kommer att vara de närmaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet