Inventeringen av björnstammen sker i både Jämtlands och Västernorrlands län. Förhoppningen är att 5.000 prover totalt ska samlas in.
Det var nära tio år sedan, år 2006, som den senaste inventeringen gjordes. Den visade då att det fanns cirka 900 björnar i de båda länen. Den nya kartläggningen av björnstammen i länet är efterlängtad, inte minst av jägarförbundet och länsstyrelsen, som nu uppmanar samtliga jämtar som rör sig i skog och fjäll att vara med och samla björnbajs.
Spillingen dna-analyseras
Meningen är att uppdatera informationen om hur stor björnstammen är genom dna-analyser av spillningen, av vilken det går att fastställa individ och kön på varje djur.
Hur känner man då igen björnbajs?
– Den här tiden på året är spillningen väldigt karaktäristisk, den är fylld av bär och knallblå. Den ser nästan litegrann ut som en blåbärspaj, säger jaktvårdskonsulent Magnus Hansson vid Jägarförbundet.
Sätter kvistar i skiten
För den som vill vara med så finns provtagnings-kit med ett provrör att hämta (kontakta Jägarförbundet). Men det går också bra att använda en vanlig hundbajspåse eller liknande.
Har man tagit prover från en spillningshög ska man sedan sätta fast en grankvist i högen efteråt, så att det framgår att prover redan tagits där.
Många jämtar upplever att björnarna blivit alltfler och redan nu vet man att björnarna är mer spridda över hela länet än tidigare. Men hur stort antalet är vet man inte exakt. Det är därför det nu ska göras en ny inventering.
Samtidigt som jakten
I dag inleds också björnjakten och både jägare och en del politiker i Jämtlands län var besvikna över att tilldelningen av antalet björnar som får skjutas blev 60 björnar och inte 90 stycken. Men länsstyrelsen anser att beslutet var korrekt utifrån den höga skyddstatus som björnen har.
Mikael Wallén rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Jämtlands län konstaterar att björnkvoten kan komma att förändras beroende på resultatet av den nya inventeringen som beräknas vara klar juni 2016.