Foto: SVT

Inventering av nyckelbiotoper kan slå hårt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att satsa 20 miljoner kronor om året under en tioårsperiod för att inventera nyckelbiotoper i landets skogar kan få stora negativa konsekvenser för landets skogsbönder.

Det framför Lantbrukarnas riksförbund LRF tillsammans med Sveriges fyra skogsägareföreningar, däribland Norrskog.

De menar att dagens inventeringsmetodik kan leda till tveksamma beslut om vilka skogar som ska skyddas.  Skogsmark riskerar därmed att tas ur drift på felaktiga grunder, vilket kan stå den enskilde skogsägaren dyrt genom förlorad inkomst.

Ersättning tar för lång tid

Regeringen föreslår att staten ska ersätta de markägare som inte kan längre kan bruka sin skog men enligt kritikerna kommer det att ta decennier innan alla skogsägare fått ersättning.

Det är stor risk att många företag har fått lägga ner innan dess, det kan vi inte acceptera, skriver Gunnar Heibring, ordförande i Norrskog, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.