Unga it-tekniker i Funäsdalen vill locka fler i branschen till Härjedalen. Läget i fjällen är det som tjusar många sökande. Foto: SVT

IT-företag från Göteborg etablerade sig i Funäsdalen: ”Vi vill vara en katalysator”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagar avslutas arbetsveckan i skidbacken – den faktorn som fått ansökningar att strömma in till IT-företaget i Funäsdalen. Simon Åslund Johansson, vd på Optinet, vill locka fler i branschen till Härjedalen.

Göteborgsföretaget Optinet har nyligen öppnat en filial i Funäsdalen. Fyra anställda ska bli fler. Simon Åslund Johansson, som själv är uppväxt i Lillhärdal, menar att fjällorter som Funäsdalen inte bara lockar så kallade outdoor-företag.

– Jag tror att vi teknikföretag kan dra varandra, att det bildas typ kluster, säger han.

Elliot Bröms från Mora sitter vid ett nyuppackat skrivbord. För honom var läget en viktig parameter för att söka jobbet i Funäsdalen.

Genomtänkta beslut av de flesta

– Jag gillar fjällen och vill absolut inte bo i en storstad, säger han.

Simon Åslund Johansson märker att fjällen lockar många av dem som svarar på företagets jobbannonser. Man har redan en tradition att avsluta arbetsveckan i pisten ett stenkast bort.

– Jag tycker att de flesta har tagit reda på mycket fakta om Funäsdalen. Det finns ett intresse för att provbo innan de bestämmer sig för var de vill bo, berättar han.

Hör Simon Åslund Johansson om företagets etablering i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.