Flickan har väntat på en kontaktperson i snart två år. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkivfoto: Gorm Kallestad/TT

IVO kräver kommunen på 50 000 kronor i straffavgift

Uppdaterad
Publicerad
Trots att kommunen sa ja till att flickan skulle få en kontaktperson, så har ingenting hänt på snart två år. Det är oskäligt lång tid att vänta för en ung människa med stort hjälpbehov, fastslår Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten kräver därför att Östersunds kommun åläggs en straffavgift på omkring 50 000 kronor.

Vintern 2016 mådde den då 12-årig flickan allt sämre och hade kontakt med barn-och ungdomspsykiatrin. Det stod klart att flickan behövde hjälp att komma ut i sociala sammanhang. Föräldrarna, som har ett begränsat socialt nätverk, kände hopplöshet och vände sig därför till kommunen för att få hjälp.

Väntat i två år

Östersunds kommun beslutade att flickan skulle få stöd genom en kontaktperson. Det tog sju månader innan kommunen funnit en tänkbar person. Men den tilltänkta kontaktpersonen avsade sig uppdraget innan det ens börjat. Efter det har ingenting mer hänt. Kommunen inte erbjudit någon annan kontaktperson, trots att det snart gått två år.

För lång väntetid för ett barn

IVO slår fast att flickan väntat oskäligt lång tid på att få hjälp. Det är särskilt allvarligt med tanke på att det rör sig om en ung människa med ett stort behov av stöd.

IVO anser att Östersunds kommun mot den bakgrunden ska tvingas betala en särskild avgift på omkring 50 000 kronor. IVO har har därför vänt sig till förvaltningsrätten med en ansökan om att kommunen ska åläggas den aktuella ”straffavgiften”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer