Grundvattenuttaget kommer att ske ur berg längs bäcken Skorvans dalgång uppströms den planerade skidanläggningen Örndalen och säkra dricksvatten till anläggningen Foto: International Alpine design

Ja till grundvattenuttag nära Örndalen

Uppdaterad
Publicerad

Mark-och miljödomstolen ger Härjedalens kommun rätt att bygga brunnar till en ny vattentäkt nära den planerade skidanläggningen Örndalen. Detta för att säkra dricksvattentillgången till skidanläggningen, trots att den ännu inte fått något klartecken.

Beslutet från mark-och miljödomstolen innebär att kommunen får tillstånd att bygga nya brunnar med mera för en ny vattentäkt och för grundvattenuttag i Skorvdalen, söder om Björnrike, i Härjedalens kommun.

Grundvattenuttaget kommer att ske ur berg längs bäcken Skorvans dalgång uppströms den planerade skidanläggningen Örndalen.

Örndalen

Örndalen-projektet ännu utan tillstånd

Planerna på en ny skidanläggning i Skorvdalen – Örndalen – stoppades först eftersom det konstaterades hota det örnpar som häckar i dalgången. Projektet omarbetades och om en dryg månad kommer mark-och miljödomstolens dom i det målet.

Ska säkra dricksvatten

I en annan ansökan till mark-och miljödomstolen har Härjedalens kommun ansökt om en ny vattentäkt och uttag av grundvatten i Skorvdalen, detta för att säkra dricksvattentillgången till det planerade Örndalen. Det är den ansökan som domstolen nu sagt ja till.

Ville stoppa grundvattenuttag

Tillstånd ges nu, trots invändningar från flera håll. Kammarkollegiet ville inte att kommunen skulle ges tillstånd eftersom miljökonsekvensbeskrivningen ansågs för bristfällig – bland annat för att det inte framgick tillräckligt tydligt hur vattenuttaget skulle påverka omgivande flora och våtmarker. Dessutom fanns invändningar eftersom det finns radon i det aktuella vattnet.

Länsstyrelsen sa inte nej till ansökan men ansåg att en prövotid borde sättas för att se hur ”långtidspumpning” skulle påverka grundvattennivåerna i jordlagren.

Därför sa domstolen ja

Efter att Härjedalens kommun kompletterat sin ansökan anser domstolen nu att kommunen rätat ut de frågetecken som fanns och ger därmed klartecken till grundvattenuttag i Skorvdalen.

Bland annat meddelar kommunen att radonhalten uppmätts och även om nivån överskrider gränsvärdet så kan radonet lätt ”luftas bort eller ner”. Miiljökonsekvenserna anser man har utretts i den utsträckning som kan krävas.

Domstolen slår därmed fast att det finns goda möjligheter till grundvattenuttag ur berggrunden i Skorvdalen. Provpumpningar visar på relativt små grundvattenavsänkningar, konstaterar domstolen bland annat.

Av domen framgår också att att även om Örndalen-projektet inte blir av kommer kommunen att ta ut grundvatten ur berggrunden i Skorvdalen, eftersom den nya vattentäkten blir en reservvattentäkt för den befintliga turistanläggningen i Björnrike. Det är mycket viktigt att säkra en dricksvattenförsörjningen genom att ha en reserv-vattentäkt, slår mark- och miljö domstolen fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet