Arkivbild på två vargar Foto: Heiko Junge, TT

Ja till skyddsjakt på två vargar i Härjedalen

Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat skyddsjakt på två vargar i ett område i Härjedalens kommun. Det är Tåssåsens sameby som ansökt om jakten.

Enligt beslutet får vargarna jagas från och med den 5 december till den 21 december och hagel får användas till jakten. Orsaken till skyddsjakten är att tre vargdödade renar har hittats i området runt Björnrike. Ytterligare en vargdödad ren har hittats i närheten av Rätan.

Länsstyrelsen har vid spårning under veckan hittat spår av två vargar i området som sträcker sig österut mot Rätan. Båda vargarna är av skandinaviskt ursprung.

Två vargrevir i länet

I Jämtlands län finns i dag två vargrevir. Ett i Prästskogen med minst 9 djur och ett i Krokvattnet med minst 7 djur. Båda reviren delas med Gävleborgs län. Utöver dessa vargar har 17 olika vargar berört länet under året.

De två vargrevir som berör länet är Prästskogen och Krokvattnet i Härjedalens kommun

I vintras hade Tåssåsen problem med varg i vinterbetesområdet söder om Sveg. Även då beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt, men det beslutet stoppades i Förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer