Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nicklas Rumm, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland berättar varför det är viktigt att få frågan om vad som är en allvarlig skada när det gäller varg prövad i högsta instans. Foto: Maria Harning, SVT

Vad är en allvarlig skada av varg? – Länsstyrelsen överklagar beslut

Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland vill att Högsta förvaltningsdomstolen prövar ärendet om skyddsjakt på varg inom Krokvatten-reviret på gränsen mellan Härjedalen och Hälsingland. I klippet berättar Länsstyrelsens Nicklas Rumm varför.

I vintras hade Tåssåsens sameby sina renar i ett område sydost om Ytterhogdal i Härjedalens kommun. Området tangeras av ett vargrevir, det så kallade Krokvattenreviret.

Tåssåsen ansökte om skyddsjakt på varg, något som Länsstyrelsen beviljade. Men beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Luleå som stoppade jakten.

Länsstyrelsen överklagade sedan till Kammarrätten, men när ärendet nådde dit hade tiden för skyddsjakten gått ut, varför Kammarrätten aldrig prövade ärendet.

Nu väljer alltså Länsstyrelsen att gå vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen, för att få saken prövad.  Hör varför i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer