Chefsveterinären: ”Jag är väldigt upprörd”

Publicerad

En debatt om näthat har tagit rejäl fart efter våra senaste dagars rapportering om en veterinär som utsätts. Chefsveterinär Johan Bromée är en av dem som reagerat.

I några dagar har vi på SVT tittat närmare på ett omhändertagande av kaniner som lett till ett hätsk debatt på nätet. På olika forum har framförallt den veterinär som hjälpte polisen att omhänderta kaninerna hängts ut.

– Jag är väldigt upprörd över den tidens anda där det är okej att kasta skit på folk som försöker göra sitt jobb, säger Johan Bromée.

Han är chefsveterinär och äger bland annat två djursjukhus i Östersund. Under de senaste dagarna har han aktivt gått in på de sociala medier som ifrågasätter veterinären som omhändertog kaninerna.

Försökt försvara kollegor på nätet

– Det blir ju som försök till övergrepp i rättssak liksom. Som i det här fallet har hon ju bara ställt upp och fått ett uppdrag att vara med vid verkställande av ett myndighetsbeslut. Hon är inte alls inblandad i beslutet som sådant. Och ska ändå få sådan här skit.

I det här aktuella fallet har ju du själv gått in och kommenterat. Varför har du gjort det?

– Det är för väl att försöka försvara mina kollegor och jag hoppas också att jag kan stämma någon till eftertanke. Att man kanske ska tänka efter innan man häver ur sig en massa saker man inte vet så mycket om.

Tror du det kommer hjälpa?

– Ja, jag hoppas det.

Svensk djursjukvård har reagerat

Även branschorganisationen Svensk djursjukvård har reagerat starkt på inslagen. På sin facebook-sida skriver man:

”Det här är fullkomligt oacceptabelt! SLA-Svensk Djursjukvårds styrelse kommer att diskutera djurhälsopersonalens trygghet och utsatthet på sociala medier vid extra styrelsemöte inom kort. Hela veterinär-Sverige måste agera samfällt mot detta!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veterinär trakasseras i sociala medier

Mer i ämnet