”Jag har frågetecken om tekniken fungerar”

Publicerad

Den 8 februari stängdes Sundsvall-Timrå flygplats efter ett strömavbrott som slog ut fjärrstyrningen till och från flygplatsen. Samma system med fjärrstyrning som ska införas på Åre-Östersunds flygplats.

En internrapport slog fast att den UPS som ska strömförsörja anläggningen vid strömavbrott inte fungerade. Svensk pilotförening menar att flyplatsen inte behövt stänga om den haft kvar traditionell torndrift med flygledare.

Fjärrstyrning av Östersund

Händelsen i Sundsvall oroar Riksdagsledamot Kalle Olsson (S) från Östersund, eftersom Luftfartsverket har beslutat att man ska införa fjärrstyrning av flygplatserna i Östersund, Kiruna, Umeå och Malmö från Arlanda.

– Den här händelsen ger näring till den kritik och dom frågor som vi har gett uttryck för. Med fjärrstyrning adderar man ytterligare en felkälla i systemet, säger riksdagsledamot Kalle Olsson (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet