Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Mitt Norrland, menar att man måste använda fler verktyg än att enbart minska älgstammen för att få ner betesskadorna. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Jägareförbundet i Jämtland: ”Att få ner betesskadorna har styrt älgförvaltningen”

Uppdaterad
Publicerad

Älgstammen i Jämtlands län har minskat med 25 procent de senaste fem åren, vilket är helt enligt de förvaltningsmål som satts upp för att minska betesskadorna.

Jägareförbundet menar dock att för mycket fokus legat på att enbart få ner älgstammens storlek.

– Om man ska få ner betesskadorna enbart genom att fortsätta minska älgstammen så har vi snart inte så mycket älg kvar, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Mitt Norrland.

Trots att Sverige bedöms ha världens tätaste älgstam, så har jakten historiskt sett varit så hård att älgen var på väg att försvinna helt för ett par hundra år sedan.

Olika åtgärder, som till exempel fridlysning, gjorde dock att stammen växte igen. I början av 80-talet var det rekordstora avskjutningar på närmare 175 000 älgar – nästan dubbelt så många som skjutits de senaste åren.

Enligt Magnus Hansson har allt fokus på senare år handlat om att få ner betesskadorna, och det enbart genom ökad avskjutning. Han efterlyser nu att man använder fler sätt. Se hans förslag i videon ovan.

SCA vill se fortsatt minskning

Hur mycket älg som ska skjutas bestäms i förvaltningsgrupper, där både markägare och jägare ingår. Skogsbolaget SCA, som äger mycket mark i Jämtlands län, vill se en fortsatt minskning av älgstammen.

Kvaliteten måste bli bättre

Magnus Hansson menar också att man måste börja titta mer på kvalitet på älgstammen, inte bara antalet individer.

– Vi har nått de uppsatta målen när det gäller att minska stammen numerärt, men kvaliteten är sämre nu än tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Hansson från Jägareförbundet hur man borde jobba mer för att få upp kvaliteten på älgstammen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.