Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De beskrivs som ”skogens spöken”, kronhjortarna. Men hur skiljer sig jakten mellan älg och kronhjort egentligen? Och varför är intresset så svalt för kronviltsjakt i Jämtlands län? Här svarar Jägareförbundet. Foto: Matt Dunham

Jägareförbundet om ”skogens spöke”: Vi behöver lära oss jaga kronhjortar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Det är älgjakten som kommer först i Jämtlands län, men i takt med att kronhjort ökar även här så är det dags för länsborna att lära sig jaga kronvilt, anser Jägareförbundet. Hör förbundets Magnus Hansson svara på tre frågor om kronhjortar i videon.

Statistiken talar sitt tydliga språk. År 2022 var den planerade avskjutningen av kronvilt för hela länet 647 djur. Men den genomförda avskjutningen – alltså så många djur som verkligen sköts – var 523. Samtidigt fälldes nära 12 700 älgar i länet under samma period.

Jägareförbundets Magnus Hansson förklarar att hjortarna har ett annat beteende än älg, och att jakten skiljer sig åt. Han nämner vakjakt och pyrschjakt.

Vak- och pyrschjakt – ”Mindre trevligt”

Med pyrschjakt menas smygjakt: Jägaren smyger sig på djuret mot vinden. Vid vakjakt väntar jägaren på ett ställe där djuret förväntas dyka upp.

– Den effektiva jakten på kronvilt bedrivs genom pyrsch- eller smygjakt och ju snabbare vintern och det kalla vädret kommer desto mindre trevligt är det att bedriva den typen av jakt, säger Magnus Hansson.

Därför blir det också en kortare säsong för kronviltsjakt i länet.

Jägarförbundets Magnus Hansson. Foto: Marie Selander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.