Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kronhjortsbesvären på Oscar Hanssons och Magdalena Perssons lantbruk i Överhogdal har eskalerat senaste tiden. Hör mer i klippet. Foto: Julia Örtegren/SVT

Fortsatta problem med kronhjort hos lantbrukare i Överhogdal – boskap rymmer ut på E45:an

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med kronhjortar som förstör stängsel och tar sig in i hagar har blossat upp i Överhogdal igen. De senaste dagarna har ett trettiotal tjurar rymt ut på E45:an flera gånger.

– Det här har jag befarat sen i november. Man undrar ju vem som blir ansvarig när olyckan sker, säger bonden Oscar Hansson som nu hoppas få igenom den ansökan om skyddsjakt som avslogs i höstas.

I november 2023 ansökte lantbrukarparet Oscar Hansson och Magdalena Persson om skyddsjakt på ett 50-tal kronhjortar i Överhogdal i nordöstra Härjedalen. Ansökan beviljades inte. Istället beslutade länsstyrelsen om tillstånd till jakt nattetid i området. Men nu menar paret att hjortproblemen har kommit tillbaka, och blivit värre.

– Under pågående jakt blev hjortarna störda. Då var det väldigt lugnt i några veckor. Men nu är vi där igen, och nu är det riktigt allvarligt. Häromdagen räknade vi till 54 hjortar som stod i vår hage och åt, säger Oscar Hansson.

Men det han anser vara värst är trafikfaran. I lördags rymde ett 30-tal tjurar ut ur hagen, och samma sak skedde under måndagen.

Kan ni inte utfodra kronhjortarna någon annanstans i närheten så att de inte kommer in i hagen?

– Hade det bara rört sig om några få hjortar, så gärna. Men nu är det alldeles för många djur, så det blir både krångligt och för dyrt för oss, säger Oscar Hansson.

Viktigt att tilldelningen följs

Oscar och Magdalena hoppas få igenom skyddsjakt på ett 30-tal kronhjortar utöver de som redan skjutits i år. Men det viktigaste på lång sikt är att tilldelningen från länsstyrelsen verkligen skjuts varje år, menar de.

Kan ni göra bättre stängsel för att stänga ute hjortarna?

– Ja absolut det tänker vi göra som plan B, om vi inte får hjälp att minska stammen. Men det går inte göra nu, mitt i vintern säger Oscar Hansson.

Hör mer om tjurkaoset på E45:an i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.