Länsstyrelsen ger tillstånd till nattlig jakt på kronhjort i Överhogdal men säger nej till skyddsjakt. Foto: Matt Dunham

Ja till utökad jakt på kronhjort i Överhogdal

Publicerad

Länsstyrelsen säger ja till att kronhjortar får jagas även nattetid inom ett område i Överhogdal, där hjortarna orsakar besvär.

Däremot säger länsstyrelsen nej till skyddsjakt på 50 hjortar.

Det var för någon vecka sen som en lantbrukare i Överhogdal ansökte om skyddsjakt på 50 kronhjortar som under en tid orsakat stor skada. Nu har länsstyrelsen fattat beslut och man avslår ansökan om skyddsjakt, eftersom det fortfarande är jakttid på kronhjort och det finns tilldelning kvar.

Däremot så ger länsstyrelsen tillstånd till jakt nattetid. Så här skriver man i sitt beslut:

”Länsstyrelsen gör bedömningen att de skador som hjortarna orsakat, och kan komma att orsaka framöver, är allvarliga.[...] Då kronhjortarna endast uppehåller sig nattetid vid platsen finns ett behov av jakt nattetid. I en samlad bedömning anser länsstyrelsen att det därför finns skäl till att medge tillstånd till jakt nattetid.”

Den tilldelning som finns i Hogdalsbygdens kronhjortsskötselområde i dag är sammanlagt 20 djur. Hittills har man skjutit 15 djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.