Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
River staket och tar tjurarnas mat – följ med till lantbruket i Överhogdal och hör Oscar Hansson berätta om skadorna hjortarna orsakar. Foto: Julia Örtegren/SVT

Lantbrukarpar i Härjedalen störs av kronhjort – ett 50-tal kommer varje natt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några månader tillbaka besöks Oscar Hansson och Magdalena Perssons lantbruk i Överhogdal av ett 50-tal kronhjortar varje natt.

– Det är farligt mycket kronhjort här, menar paret som ansökt om skyddsjakt hos länsstyrelsen.

Bönderna Oscar Hansson och Magdalena Persson utfodrar sina tjurar utomhus. Men det är inte bara tjurar som trivs i deras hagar i Överhogdal i Härjedalen. Ett 50-tal kronhjortar har också förstått att det finns mat att hämta där.

– De kommer varje natt och river staketet, som vi sen får laga på morgonen. Utöver allt extrajobb och kostnader för fodret är det också en stor trafikfara eftersom vi har hagar på båda sidor E45:an här, förklarar Oskar Hansson.

Skrämsel har inte fungerat

Oskar och Magdalena har försökt skrämma iväg kronhjortarna på ett flertal sätt utan att lyckas. Vilket gör att de nu hoppas kunna få stöd av Länsstyrelsen med att lösa situationen via skyddsjakt eller annan lämplig metod.

– Vi har försökt mota bort hjortarna med allt från tutor till ljus, bilar människor och ultraradio. Men de vänjer sig vid allt, säger Oscar Hansson som anser att situationen just nu är ohållbar.

Men har inte ni möjlighet att flytta på era djur istället?

– Nej det har funnits boskapsskötsel här långt innan hjortarna kom hit. De vilda får flytta ut i skogen, där finns det gott om plats. Vi tror att de här hjortarna härstammar från ett hägn som fanns här i byn för många år sedan, och nu har de blivit väl många på en och samma plats, säger Oscar Hansson.

Länsstyrelsen har ännu inte varit på platsen för att besiktiga skadorna på gården, men ett möte mellan berörda parter är bokat i veckan.

När SVT besökte lantbruket i Överhogdal syntes inga hjortar till, men senare på kvällen dök de som vanligt upp. Något Oscar Hansson fångade på bild. Foto: Oskar Hansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.