Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör naturvårdshandläggare Jerk Sjöberg om hur länsstyrelsen tänker kring skyddsjakt – och om stammens ökning. Foto: Matt Dunham/TT

Så ofta beviljas skyddsjakt på kronhjort i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Populationen av kronhjort växer stadigt i Jämtlands län, vilket märks på en ökad avskjutning. Men det är sällan som skyddsjakt beviljas.

Sedan 2020 har Länsstyrelsen i Jämtland fått in sju ansökningar om skyddsjakt på kronhjort, varav två ärenden blivit beviljade. Oftast är det lantbrukare som skickar in ansökan med uppgifter om skador orsakade av hjortarna, men i vissa fall kommer ansökningar från skogsägare.

Prioriterar förebyggande åtgärder

I Överhogdal har lantbrukarparet Magdalena Persson och Oskar Hansson ansökt om skyddsjakt på kronhjort då djuren tar sig in på deras gård och orsakar skador.

– Vi försöker jobba med förebyggande åtgärder i första hand, och oftast lyckas vi hantera situationen innan skyddsjakt behöver bli aktuellt. Varje plats är unik, så vi åker alltid ut för att titta och föra dialog när någon drabbats av kronhjortskador, förklarar Jerk Sjöberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Grundprincipen för att förebygga problem med kronhjort är den allmänna jakten som sträcker sig fram till februari. Men ibland behövs andra åtgärder som att skrämma bort djuren, flytta på foder, eller i ett fåtal fall skyddsjakt.

Stadigt växande kronhjortsstam i Jämtland

Kronhjort finns i hela landet förutom på Gotland. I Jämtlands län har arten funnits etablerad i flera decennier. Och de senaste tjugo åren har arten ökat en hel del.

– I fjol sköts det cirka 600 hjortar i länet, vilket inte är särskilt mycket jämfört med i andra län. Men för Jämtlands län ser vi att det är en stabil ökning av kronhjort, säger Jerk Sjöberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Att kronhjorten kommit hit beror dels på rymningar från tidigare kronhjortshägn, men en del djur kan också ha vandrat in. Oftast finns de tätaste populationerna av kronhjort där det tidigare funnits kronhjortshägn.

Avskjutning på kronhjort i Jämtlands län

År 2002- 9 skjutna kronhjortar

År 2006 – 39 skjutna kronhjortar

År 2010 – 59 skjutna kronhjortar

År 2014 – 184 skjutna kronhjortar

År 2018 – 631 skjutna kronhjortar

År 2022- 573 skjutna kronhjortar

Källa: Viltdata från Svenska Jägareförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.