Älgkött Foto: SVT

Jägarfamiljer sökes

Uppdaterad
Publicerad

Svenska jägareförbundet söker nu 25-30 familjer i länet som regelbundet äter viltkött. Familjerna ska delta i ett projekt som ska undersöka blyhalten i blodet.

Tidigare undersökningar som har gjorts har visat att det förvånansvärt ofta förekommer blyrester i älgfärs. I somras kom Livsmedelsverket med rekommendationer att inte äta viltkött från just det området skottet har träffat, om viltet har skjutits med kulor med blykärnor.

Nu tas nästa steg i forskningen. Svenska Jägareförbundet vill undersöka om storkonsumenter av viltkött har förhöjda halter bly i blodet. Det är idag oklart hur mycket blyrester som man får i sig när man äter viltkött.

Bly i viltkött

Nu söker Svenska Jägareförbundet mellan 25 och 30 familjer i Jämtland som är storkonsumenter av viltkött. Familjerna ska ha barn. Deltagarna ska lämna blod och urinprov och svara på ett antal frågor.

Undersökningen görs för att ge Livsmedelsverket ett bättre underlag för livsmedelsråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bly i viltkött

Mer i ämnet