Hjärnor från älgar i Tröndelag undersöks nu i jakt på avmagringssjukan. Erik Åberg, viltpatolog vid SVA menar att sjukdomen kan finnas i länet. Foto: Bent Lindsetmo/NRK, Statens veterinärmecinska Anstalt

Jakt på fruktad älgsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en massundersökning av skjutna älgar i Tröndelag, i jakt på den fruktade avmagringssjukan. I Sverige är myndigheterna rädda att sjukdomen har spridit sig hit.

Det var förra året 2016, som två sjuka älgar hittades i Tröndelag, bara på andra sidan gränsen från länet. Älgarna var de första i Europa som hade drabbats av CWD, eller avmagringssjukan som den kallas i Sverige. Den smittsamma sjukdomen drabbar älgar, hjortar och renar, och kan ha spridits till länet.

– Ja, det finns absolut en risk. Det finns sändarförsedda älgar som man har sett vandrar mellan Sverige och Norge i dalgångarna i just det området, säger Erik Ågren, viltpatolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Kartläggningen av älgsjuka

Han fortsätter:

– Det kan ha vandrat in smittade älgar, och är någon smittad och dör i Sverige så har vi smittan här.

Första fallen i Europa

Att sjukdomen CWD (Chronic Wasting Disease) dök upp i Norge förra året kom som en total överraskning. Inga kända fall hade tidigare rapporterats i Europa, men i Nordamerika upptäcktes den på 1960-talet.

Alla vuxna älgar som skjuts under älgjakten i tre trönderska kommuner undersöks i jakten på avmagringssjukan. Foto: SVT Design

Förutom de två älgarna i Tröndelag så hittades sjukdomen hos nio vildrenar i Norge. För att kartlägga om sjukdomen är spridd så tas nu prover från runt 800 vuxna älgar som skjuts under älgjakten. Prover ur hjärnan tas från älgar som skjutits i Selbu, Malvik och Tydal, och skickas sedan på analys. Hittar man fler smittade djur så kan det få konsekvenser.

Björn Ytrehus, veterinär på Norsk Institut för Naturforskning i Trondheim Foto: Bent Lindsetmo/NRK

– Då måste myndigheterna fatta beslut om att vidta drastiska åtgärder för att förhindra sjukdomsspridning. Det kan handla om att slå ut bestånd lokalt eller att reducera bestånden drastiskt, säger Björn Ytrehus, veterinär på Norsk Institut för Naturforskning i Trondheim.

Ät inte smittat kött

Sjukdomen CWD är en proteinsjukdom, som förstör hjärnan hos det smittade djuret, som blir vingligt, får svårt att äta och dreglar. Sjukdomen smittar genom saliv och urin. CWD liknar Galna ko-sjukan som ju kan orsaka Creuzfeldt-Jacobs sjukdom hos människan. Hittills finns inget som visar att CWD kan smitta människor, men det finns ändå restriktioner.

– Den ska inte kunna smitta människor men för säkerhets skull så har man försiktighetsprincipen att inte äta kött från smittade djur, säger Erik Ågren vid SVA.

Ett prov från en skjuten älg i Tröndelag. Foto: Bent Lindsetmo/NRK

EU inför övervakning

I Norge görs alltså en storskalig analys av älgar i år. Eftersom det inte finns något botemedel mot avmagringssjukan så sätter nu EU in extra åtgärder.

– I de sex länder inom EU som har älgar och renar, ska det från och med nästa år och tre år framåt, ske en övervakning i en större skala och letas efter avmagringssjukan.

TV: Se hela reportaget på SVT Play.

Chronic Wasting Disease

CWD är en neurologisk sjukdom hos ren, älg, rådjur och hjortar. I Sverige kallas den också ”avmagringssjukan”.

  • De vanligaste symptomen är att djuret successivt magrar av, blir trött, får problem med att samordna rörelser, får förlamningar, skakningar eller ökad salivering.
  • Sjukdomsförloppet varar i veckor till månader.
  • Sjukdomen kan överföras vid direktkontakt mellan djur och via förorenat foder, vatten eller jord.
  • All forskning tyder på att sjukdomen inte kan överföras till människa, sällskapsdjur eller tamboskap.

Läs mer om CWD hos Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kartläggningen av älgsjuka

Mer i ämnet