Jämtar födda på 80-talet får den lägsta allmänna pensionen i landet. Foto: TT

Länets framtida pensionärer får minst

Uppdaterad
Publicerad

De allmänna pensionerna är olika från län till län och när 80-talisterna går i pension får de i Jämtlands läns lägst i landet – tusen kronor under Norrbotten som har högst, enligt SVT:s granskning

De olika lönenivåerna från län till län och generation till generation gör att pensionerna blir olika. Bland 80-talisterna är Jämtland sämst i klassen när det gäller allmänpension.

En person som är född 1988 kommer med dagens penningvärde få ut 10.001 kronor i månaden i allmän pension. Det är mer än tusen kronor mindre än norrbottningarna som får över 11.100 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens prognoser.

Flera orsaker bakom siffrorna

Jimmy Larsson Hagberg på Pensionsmyndigheten vill inte peka ut en enskild anledning till pensionsskillnaderna.

– Det kan finnas flera orsaker till den prognosen. Vissa län kan ha flera arbetslösa eller lägre snittlöner, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Ytterligare en förklaring kan vara om ett län har tidigare pensionsavgångar än andra. Men Jämtland sticker inte ut och länsborna går i pension ungefär samtidigt som exempelvis norrbottningarna eller stockholmarna.

– Län med högre invandring kan också få lägre snittpension, säger Larsson Hagberg.

Fler år utomlands ger lägre pension

För att tjäna ihop till allmän pension måste man ha jobbat ett visst antal år i Sverige och har man inte det, exempelvis om man arbetat och tjänat ihop pension i ett annat land, så får man ta del av en mindre andel allmän pension i Sverige.

Men inte heller den förklaringen fungerar för Jämtland som inte sticker ut när det gäller antalet utlandsfödda. Jimmy Larsson Hagbergs förklaring om att lönerna och arbetslösheten drabbar dagens ungdomar på den nalkande ålderns höst kvarstår då som den troligaste förklaring.

Den allmänna pensionen är för de flesta inte det enda man ska förlita sig på när man blivit för gammal för att arbeta. Det brukar talas om en pensionspyramid, som består av allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Eget sparande är frivilligt, och tjänstepension får de som har arbetat på en arbetsplats som har kollektivavtal eller på annat sätt ordnat med pensionsinbetalningar.

Tjänstpensionen viktigast för höginkomsttagare

Den allmänna pensionen betalas ut till alla som arbetat i Sverige under tillräckligt många år. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen avgörs av hur mycket man har tjänat under sitt yrkesliv. För höginkomsttagare är tjänstepensionen den viktigaste delen av pensionen, medan det för låginkomsttagare är den allmänna pensionen som är viktigast.

Eftersom prognoserna är gjorda så många år i förväg kan det vara svårt att veta exakt på kronan vad pensionen blir. Men både bland 60-talister, 70-talister och 80-talister är tendensen tydlig. Jämtland och Skåne tävlar i lägst allmänna pensioner, medan Stockholm ligger över rikssnittet och Norrbotten står för de högsta allmänna pensionerna.

TV: Se hela nyhetsinslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.