De fyra nordligaste länen ska enas om en gemensam nivå för järv- och björnstammen. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Jämtlands länsstyrelse vill inte ha fler järvar – nobbar gemensamt förslag

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjursnivåerna i norra Sveriges län rör upp känslor. Före årsskiftet ska en gemensam miniminivå för björn och järv bestämmas i Norrbotten, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland – men länsstyrelsen i Jämtland nobbar det förslag som ligger, rapporterar Sveriges Radio.

Länsstyrelsen anser att förslaget innebär en kraftig ökning av antalet järvhonor med ungar i länet, något som ställer till det för rennäringen.

– Vi har i vårt län Sveriges största samlade rovdjurstryck, säger landshövding Jöran Hägglund till P4 Jämtland.

På Naturvårdsverket har man förståelse för frustrationen.

– Självklart har det blivit en olycklig situation i Jämtland. Där finns en oro att man låser in täta järvstammar som orsakar stor skada framförallt för rennäringen i Jämtland, säger handläggaren Mikael Wallén till radion.

De fyra landshövdingarna ska gemensamt ta ställning till förslag som tagits fram av tjänstemän. Därefter klubbas förslaget igenom av Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer