Bild på Bengt Myrhman, vd på Minitube i Trångsviken samt en annan bild på Donald trump där han prayar med utsträckta armar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan man hålla huvudet lite kallt nu så har man som svenskt exportföretag en stor möjlighet på den amerikanska marknaden” – se Bengt Myrhman, vd på Minitube i Trångsviken. Foto: Sara Leijman/SVT, Jose Luis Magana/APTT

Jämtländska företagaren om USA:s handelstullar: Kan ge stora möjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företag oroas över nya USA-tullar. Men det finns också möjligheter. Det menar företaget Minitube i Trångsviken som bland annat exporterar till USA.

– Är man duktig på att leverera produkter i rätt tid till bra pris då har man jättestora möjligheter i den här osäkra världen. Och det tror jag många svenska företag skulle kunna dra nytta av, säger vd Bengt Myhrman.

I Trångsviken mellan Östersund och Åre ligger Minitube AB.

– Vi har funnits här i Trångsviken sedan 1970, berättar företagets vd Bengt Myhrman.

Trumps tullar

Inne i fabriken arbetar 30 personer i treskift med att producera medicintekniska produkter som sedan exporteras ut i världen, främst till EU, USA och Asien.

– Vi tillverkar i huvudsak skyddspåsar till instrument som ska in i människokroppen. Det kan vara en påse för att skydda en termometer till exempel, förklarar Bengt Myhrman.

Många företagare oroliga

I början av april meddelade plötsligt USA:s president Donald Trump att de utlysta tullarna pausas i 90 dagar. Under tiden kommer tullarna landa på tio procent mot alla länder utom Kina, som direkt fick tullar på 125 procent.

Samtidigt bidrar de snabba svängningarna till en enorm osäkerhet bland svenska företag.

– Företag känner oro för väldigt mycket just nu eftersom handelskriget inte bara påverkar tullsatser och kostnader, utan det påverkar även räntor, inflationsbanan och valutakurser. Så just nu är väldigt många frågor uppe i luften, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren.

En undersökning som de har gjort visar att fyra av fem företag i deras område förväntas påverkas negativt av USA:s tullar, bland annat i form av högre kundpriser och ökad osäkerhet i affärsrelationer.

”Får försöka hålla flera tankar i huvudet samtidigt”

I Jämtland håller Bengt Myhrman med om att osäkerheten är påfrestande. Samtidigt ser han även möjligheter.

– Det är som vanligt när man driver företag. Man får försöka hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det finns utmaningar och risker, men det finns också möjligheter, säger han.

Regeringen bör stötta små exportföretag

Samtidigt är det som sagt högst osäkra tider. Därför tycker Bengt Myhrman att svenska regeringen måste arbeta aktivt för att fortsätta stötta företag.

– Det pågår ju exempelvis förhandlingar om andra frihandelsavtal, till exempel mellan EU och Indien. Men det är inte så lätt att komma in i Indien så här skulle man kunna hjälpa små exportföretag att komma in på nya marknader.

Svenska företag och USA-tullar

Västsvenska handelskammaren har gjort en undersökning bland sina medlemsföretag som har affärsrelationer eller export till USA.

Fyra av fem svarade att de förväntar sig i hög eller viss grad påverkas negativt av USA:s tullar.

55 procent bedömer att tullarna kan leda till högre kundpriser och/eller lägre marginaler.

41 procent uppger att deras investeringar eller tillväxtplaner kan påverkas.

53 procent befarar förseningar eller ökad osäkerhet i affärsrelationer.

Det finns även en oro av kedjeeffekter som störningar i leverantörskedjor, osäkerhet kring globala handelsavtal och ökad administrativ börda och komplexa regelverk.

Undersökningen genomfördes veckorna 15 och 16 och besvarades av 152 företag. Svarsfrekvensen var 48 procent.

Källa: Västsvenska handelskammaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet