Jane-Doe huset kommer att förevigas i form av en muralmålning. Foto: Melisa Hagelin Sepulveda/SVT

Jane-Doe huset hyllas med muralmålning i centrala Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det var ungefär sex månader sedan det lilla rosa huset Jane-Doe, även kallat Sko-Mårtenhuset, brann ner under mellandagarna. Men det kommer att leva vidare genom en muralmålning på husväggen intill där huset tidigare stod.

Muralmålningen är en del av projektet ”Färgstänk” som är ett samarbete mellan Destination Östersund och fastighetsägarna i stan.

Tanken är att målningen ska vara klar runt midsommar men allt hänger på vädret kommande vecka förklarar konstnären ”KAPE”.

Vad skulle du säga är det svåraste med att måla en så stor husvägg?

– Svårigheten är definitivt om skyliften krånglar eller om det blir för dåligt väder och börjar stormblåsa eller spöregna. Då går det inte att måla, säger KAPE.

Hanna Sjöberg, projektledare, berättar att det fanns en koppling mellan konstnären och huset sedan tidigare som bidrog till valet.

Hur kom ni fram till att det var KAPE som skulle få göra muralmålningen?

– Det är en liten rolig historia. Han hade för längesen gjort en vanlig akvarellmålning av det här huset till ägarens farmor. Så han var redan så inkörd på att avbilda huset att det kändes naturligt att det var han som skulle få göra det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.