Jörn Svensson har avlidit i en ålder av 85 år. Foto: SVT

Jörn Svensson har avlidit – stred för de homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Författaren, tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Jörn Svensson, Östersund, har avlidit i en ålder av 85 år. Frågan om homosexuellas rättigheter var det som följde Jörn Svensson genom hela hans politiska karriär.

Jörn Svensson föddes i Danmark men levde den senare delen av sitt vuxna liv i Nälden och Östersund i Jämtand. Han gick med i Vänsterpartiet 1966 och det var V han representerade i såväl riksdagen som EU-parlamentet.

”Redan 1973, som första riksdagsledamot i Sverige, motionerade han om att ersätta äktenskapslagstiftningen med en könsneutral samlevnadslagstiftning. Han var också en av de första att viga ett samkönat par och det skedde samma dag som lagändringen trädde i kraft, den första januari 1995. ”, skriver hans bonusdotter Viktoria Winberg, i ett pressmeddelande.

Författarskap och familj

Vid sidan om sitt politiska engagemang skrev Jörn Svensson flera böcker såväl fakta- som skönlitteratur.

Jörn Svensson gifte sig 1985 med Margareta Winberg, socialdemokratisk politiker och diplomat. Hans närmaste är Margareta Winberg, tre barn och tre bonusbarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.