Här startar Spartan Ultra World Championship i Åre. Foto: Eva Danielsson/SVT

Kanadensare och slovenska segrade i Spartan Ultra i Åre

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avslutades 24-timmarsloppet Spartan Ultra World Championship i Åre.

Löparna i mästerskapsklassen sprang varv efter varv på en 8 kilometer lång bana med 25 hinder, i snö och isande temperaturer. Bland annat fick de klara av spjutkastning, armgång, repklättring, att bära sandsäckar och släpa däck.

Arrangören David Watson beskriver årets tävling som vacker samtidigt som de tuffaste atleterna pressades till gränsen.

– Det kommer gå till historien som ett av de bästa Spartan-eventen någonsin, säger han i ett pressmeddelande.

Favorit avbröt

Damsegraren blev Rea Kolbl från Slovenien. Hon gjorde 112 kilometer på 24 timmar och 10 minuter. Segrare bland herrarna blev kanadensaren Ryan Atkins som försvarade titeln och sprang totalt 129 kilometer på 23 timmar och 22 minuter.

Ryan Atkins lyckades dock inte vinna den rekordstora potten på en miljon dollar, som hade krävt att han tillryggalade 174 kilometer.

Favoriten Robert Killian från USA som också hade chans på potten bröt efter drygt 16 ½ timme, när han såg att han inte skulle klara de 169 kilometer som krävdes för att han skulle ta hem miljonen. Han slutade som tia efter 88 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.