Östersundshems förre vd och ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg tillbakavisar alla anklagelser. Vad han säger hör du i videon ovan. Foto: Robert Henriksson / TT

Hör Kindberg om mutbrottsåtalet: ”Ogenomtänkt, som gjort av en gymnasieelev”

Uppdaterad
Publicerad

ÖFK:s förre ordförande och tidigare vd för Östersundshem Daniel Kindberg kommenterar nu åtalet om grovt mutbrott som väcktes mot honom i fredags. Hör vad han säger i videon ovan.

Enligt åtalet har Daniel Kindberg under sin tid som anställd på Östersundshem -  mellan 2014 och 2018 – via sina egna bolag – fakturerat en av Östersundshems leverantörer.

5,5 miljoner kronor

Det gäller Pilgrimsta hus AB  som vid 31 tillfällen ska ha fakturerats av Daniel Kindberg på 5,5 miljoner kronor. Det har skett i överenskommelse med en av Pilgrimsta hus företrädare, enligt åtalet. Åklagaren menar att det rör sig om otillbörliga förmåner och åtalar därför Kindberg för grovt tagande av muta medan företrädaren åtalas för grovt givande av muta.

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Konsultuppdrag och Attefallshus

Enkelt uttryckt ser åklagaren en misstänkt koppling mellan att Daniel Kindberg, via egna bolag, sålt affärsmässig konsulting till hustillverkaren som å sin sida bland annat levererat Attefallshus till Östersundshem, som Kindberg var vd för.

Daniel Kindberg tillbakavisar misstankarna om brott. Mer om det i videon ovan.

Kritisk mot utredningen

I ett yttrande till Östersunds tingsrätt från Kindberg och hans försvarsadvokat, som de kommer att lämna in på måndag, kräver de ett klargörande av vad som ska anses vara ”ostridiga uppgifter” – det vill säga helt klarlagda fakta och omständigheter – i målet. När så har skett kommer Kindberg att återkomma med en begäran om komplettering av förundersökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet