Naturvårdsverket kommer inte att dra tillbaka länsstyrelsens rätt att fatta beslut om skyddsjakt på rovdjur. Foto: Heiko Junge och Stefan Gustavsson/TT

Klagomål på skyddsjaktsbeslut avvisas av Naturvårdsverket

Publicerad

Naturvårdsverket kommer inte att vidta några åtgärder mot Länsstyrelsen i Jämtland för att man fattat beslut om skyddsjakt på fredagar. Ett antal privatpersoner vände sig tidigare i veckan till Naturvårdsverket med klagomål.

Det efter att länsstyrelsen fattat beslut om skyddsjakt på en varg i Härjedalen i förra veckan som flera privatpersoner vände sig till Naturvårdsverket med krav på att länsstyrelsen skulle fråntas rätten att besluta om skyddsjakt på rovdjur.

Naturvårdsverket har nu svarat brevskrivarna och man kommer inte att vidta några åtgärder. I sitt svar skriver Naturvårdsverket bland annat:

”Det är den beslutande myndigheten som har att avgöra om förutsättningarna för skyddsjakt är uppfyllda. I de två beskrivna ärendena har skyddsjaktsansökan inkommit från berörda samebyar under en torsdag samt under en fredag. Att vänta med beslut om skyddsjakt under en längre tid såsom över en helg, kan få stora konsekvenser på skadebilden gällande varg och ren.

Er skrivelse föranleder dock ingen ytterligare åtgärd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.