Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT hängde med upp på det lite annorlunda studentflaket. Foto: Lukas Johansson/SVT

”Klamydiaflak” kuppade studenternas firande i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler att testa sig för könssjukdomar och använda kondom kampanjade regionen tillsammans fler organisationer mitt under studentfirandet i Östersund– på ett eget studentflak med kondomer och klamydiabakterier.

Mitt i studentyran under fredagen dök ett annorlunda ekipage upp längs Rådhusgatan i Östersund. Ett flak helt utan studenter, men med musik och dansare utklädda till kondomer och klamydiabakterier.

– Vi vet ju att det är höga nivåer av klamydia i Jämtland så vi vill fånga ungdomarna på ett annat sätt som vi inte lyckats med förut, säger biträdande smittskyddsläkare och intiativtagaren Mattias Skielta.

På flaket syntes också de affischer som gymnasieeleverna Liv Sandell Jonsson och Tyra Nordvall gjort under sitt sista skolår.

SVT hängde med upp på det annorlunda studentflaket fullt av klamydia...

Klamydia

2022 upptäcktes 507 fall av klamydiainfektion i Jämtland.

Det var flest fall sett till befolkningsmängd i hela Sverige.

De flesta får inga symtom när de har fått klamydia.

Symtom som kan uppstå är att det: svider när du kissar, flytningar från underlivet eller urinröret, blödningar mellan menstruationer eller smärta i pungen eller nedre delen av magen.

Om det inte behandlas i tid kan klamydia leda till sterilitet.

Klamydiainfektioner behandlas med antibiotika.

All behandling för klamydia är alltid gratis.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.