Foto: SVT

Klart: Åre Östersund Airport kommer fjärrstyras

Uppdaterad
Publicerad

Arlanda kommer fjärrstyra flygtrafiken på fyra flygplatser i landet, bland annat Åre Östersund Airport. Det meddelar Luftfartsverket i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Åre Östersund Airport så är det även Umeå Airport, Kiruna Airport och Malmö Airport som kommer fjärrstyras från Arlanda i Stockholm.

Vi träffade flygplatschefen Susanne Norman från Swedavia på Åre Östersund Airport som berättar att flygplatsens flygledartorn nu kommer att stängas. De som arbetar som trafikledare där för Luftfartsverket har enligt Susanne Norman nu erbjudits anställning på Arlanda.

Fjärrstyrd flygledning
Susanne Norman är flygplatschef på Åre Östersund Airport. Foto: SVT

Finns det några risker med att man gör såhär?

– Jag måste lita på utredningen som gjorts av Luftfartsverket, Swedavia och Transportstyrelsen som godkänner den här typen av fjärrstyrning som för tillfället finns i Sundsvall och Ö-vik, säger Susanne Norman till SVT Nyheter Jämtland.

Förändringen väntas vara klar 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet