Per Eleblad, avdelningschef vid Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassans pressbild

”Klart de ska få en ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

På Försäkringskassan beklagar ledningen att Patricie och hennes kollegor blivit utsatta för kränkande särbehandling. Nu ska åtgärder vidtas för att det inte ska kunna ske igen.

– Det är självfallet beklagligt. Det ska inte förekomma här eller någon annanstans och det enda vi kan göra är försöka att bidra till att det här inte ska hända framöver, säger Per Eleblad.

Han är avdelningschef på den avdelning där Dataanalys ingår.

Försäkringskassan och makten

Vad ska ni göra för att det inte ska ske igen?

– Det handlar dels om strukturella åtgärder som siktar på att ge mina chefer bättre förutsättningar att hantera den här typen av siytuationer. Det kan ju till exempel handla om konflikthantering och hur vi stärker systematiskt miljöarbete, säger han.

Kommer gruppen att kompenseras för att de blivit utsatta för kränkande särbehandling?

– Svårt att svara på just nu. Det kompensation vi kan prata om handlar ju om att försöka se till så att de får en bra arbetsmiljö. Det är ju den vi som arbetsgivare tillhandahåller, det är den vi ska skapa förutsättningar för.

Patricie saknar en formell ursäkt av arbetsgivaren.

– Det är jättetråkigt om hon känner på det sättet men det viktigaste är ju trots allt att vi försöker gå framåt och försöker bidra till att det här inte uppstår igen. Och det är väl egentligen det vi kan göra i det här fallet.

Men vad tycker du då? Ska de inte få en formell ursäkt för att de blivit utsatta för kränkande särbehandling?

– Jo det är klart att de ska få en ursäkt. Vi måste få till en bra dialog med den här arbetsgruppen och den dialogen har vi påbörjat och vi har haft diskussioner. Men om de känner att de saknar den här ursäkten så ska jag självfallet se till att de får den ursäkten, säger Per Eleblad.

LÄS MER: Ny utredning: Arbetsgruppen utsattes för kränkande särbehandling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassan och makten

Mer i ämnet