Här kommenterar S-politikern Uppdrag granskning: ”Marie-Louise ska ha sjukpenning eller sjukersättning”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera politiska partier vill se förbättringar i sjukförsäkringen, men de är oense om lagar behöver ändras eller inte. Socialförsäkringsutskottets vice ordförande Rikard Larsson (S) är självkritisk till att regeringen inte fått igenom ny lagstiftning ännu – och väljer att kommentera fallet med Marie-Louise Järlesand, som trots sin sjukdom fått avslag på sjukpenning av Försäkringskassan.

Uppdrag granskning har i en tre avsnitt lång serie granskat Försäkringskassan. Tiotusentals svenskar har förlorat sin sjukpenning trots att de har läkarintyg på att de är sjuka – och var du bor och vilken handläggare du har påverkar risken att din sjukpenning ska dras in.

Uppdrag granskning bjöd in tre företrädare från socialförsäkringsutskottet till en debatt om sjukförsäkringen.

Försäkringskassan och makten

– Det är uppenbart när man ser det här reportaget och hör de som uttalar sig som är företrädare för Försäkringskassan: Vi har en lagstiftning som kan tolkas så enormt stramt som denna lagstiftning kan göras. Det måste vi komma i från, säger vice ordförande Rikard Larsson (S).

”Marie-Louise ska ha sjukpenning”

I Uppdrag granskning serie får vi möta Marie-Louise Järlesand som på grund av sin sjukdom har svåra magsmärtor och kräks flera gånger om dagen. Hon förlorade sin sjukpenning efter fem år. Försäkringskassan anser att hon ska ta ett ”normalt förekommande arbete”.

Det är fel – anser både Vänsterpartiets Ida Gabrielsson och Socialdemokraternas Rikard Larsson.

– Jag tycker inte att hon ska ha ett arbete. Det är rätt så sällan vi som politiker kommenterar enskilda fall. När jag ser det här reportaget och Marie-Louises situation så blir det uppenbart för mig att Marie-Louise ska ha sjukpenning eller sjukersättning, säger Rikard Larsson (S).

Saknar stöd i riksdagen 

En oberoende utredare har på uppdrag av regeringen utrett och presenterat förslag på lagändringar inom sjukförsäkringen. Förslaget handlar bland annat om att Försäkringskassan ska behöva ange mot vilket ”normalt förekommande arbete” som den sökande prövas mot. 

Men förändringarna har varken stöd från Försäkringskassan eller i riksdagen. 

– Det som bekymrar mig med dessa lagändringar är att sjuka riskerar att bli sjukare. Om man har en fotbollsspelare och den blir skadad i knät, ja då väntar man ju inte i ett år innan man påbörjar rehabiliteringen. Det är precis det som regeringen vill nu, att skjuta upp alla de här tidsgränserna som gör att viktiga aktörer inte blir tvungna att agera, säger utskottets ordförande Maria Malmer Stenergard (M).

I korthet: Granskningen om Försäkringskassan

• Förra året bad Uppdrag granskning publiken berätta vad de helst ville se en granskning av. Svaret var tydligt: Försäkringskassan.

• Granskningen visar att tiotusentals svenskar med läkarintyg på att de är sjuka har förlorat sin sjukpenning sedan det nya målet om sänkt sjukpenningtal i Sverige lanserades.

• Var du bor och vilken handläggare du har påverkar risken att förlora din sjukpenning – trots att Försäkringskassan säger att det inte ska vara så. Här kan du se hur vanligt det är att få avslag där du bor.

• Före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är inte nöjd med konsekvenserna som blev av hennes mål om sänkt sjukpenningtal i Sverige.

• Se hela serien “FÖRSÄKRINGSKASSAN” redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassan och makten

Mer i ämnet