Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Innan jag blev sjuk så vägde jag 77 kilo, i dag ligger jag mellan 43–44” – hör Marie-Louise Järlesand berätta. Foto: SVT

Hon kräks varje dag av sin sjukdom – Försäkringskassans svar: Ta ett normalt förekommande arbete

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Marie-Louise Järlesand lever med svåra magsmärtor, illamående och kräkningar. 2013 sjukskrevs hon och beviljades sjukpenning – fem år senare drogs den in av Försäkringskassan. Hon har samma läkare och samma sjukdom, men uppmanas nu att söka ett ”normalt förekommande arbete”.

2013 är sista gången som Marie-Louise Järlesand kan njuta av midsommarmaten. Vad som verkade vara en vanlig magsjuka visar sig vara sjukdomen gastropares, som innebär att muskulaturen i magen inte fungerar som den ska.

– Det var ju ett annat liv. Man var gladare, man orkade vara ute och träffa folk, som ett vanligt riktigt liv, säger hon om tillvaron innan sjukdomen.

Under åren som följer rasar Marie-Louise Järlesand i vikt, från 77 till 44 kilo. Hon sjukskrivs och en specialistläkare som skriver hennes intyg konstaterar ”invalidiserande illamående och kräkningar flera gånger per dag. Uttalad viktnedgång”. Arbetsförmågan är helt nedsatt, enligt läkaren.

Arbetsförmedlingen: För sjuk för att arbeta

I fem år får hon sjukpenning, men sommaren 2018 sätter Försäkringskassan stopp. De ifrågasätter inte att Marie-Louise Järlesand har besvär, men beslutar ändå att hon inte längre har rätt till sjukpenning. 

Hon förväntas söka ett ”normalt förekommande arbete”, men Arbetsförmedlingen anser att hon är för sjuk för att arbeta.

– Jag visade mina papper och så skulle jag återkomma en annan dag. Då hade de gått igenom det här och sa ”nej, du ska inte jobba, du ska vara hemma och ta hand om dig själv”. Så de skrev arbetssökande med förhinder. Det var det de kunde göra, säger Marie-Louise Järlesand.

I dag försörjs hon av sin man Lennart som är pensionär. Hon har överklagat och Kammarrätten i Göteborg har beviljat henne prövningstillstånd. Målet är ännu inte avgjort. 

”Prövat det mot arbeten som egentligen inte finns.”

Annika Strandhäll var den minister som 2015 lanserade målet att det så kallade sjukpenningtalet i Sverige skulle sänkas. Hon säger till Uppdrag granskning att det är helt oacceptabelt att personer som Marie-Louise Järlesand hamnar mellan stolarna mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. 

– Det är ett kvitto på att människor inte får det stöd som de ska ha.

Men vad är då ett normalt förekommande arbete? 

– Ett normalt förekommande arbete ska ju vara ett arbete som finns på arbetsmarknaden. I det här fallet så har det ju tyvärr blivit så att många människor har hamnat i en situation där man har hamnat, ramlat ur helt enkelt, för att man har prövat det mot arbeten som egentligen inte finns.

Försäkringskassan har getts möjlighet att kommentera Marie-Louise Järlesands fall men har avböjt.

Försäkringskassan

Pinnat inlägg

Har du varit sjuk och behövt sjukpenning - eller kanske jobbat som handläggare på Försäkringskassan? Här kan du som vill berätta om din erfarenhet av det svenska trygghetssystemet.

Några regler för flödet:

• Tänk på att det du skriver om din situation kan komma att publiceras här på SVT. Anonymisera gärna dig själv genom att inte använda för- och efternamn, om du vill skriva om känsliga saker.

• Namnge inte handläggare, plats eller kontor. Vi kan inte kontrollera alla uppgifter om något specifikt kontor pekas ut och kommer därför inte att publicera sådana inlägg.

• Håll god ton. Inlägg som bryter mot SVT:s kommenteringsregler kommer inte att publiceras. Mer om vad som gäller går att läsa här.

• Vi publicerar ett urval av inlägg, det innebär att allt som skrivs inte kommer att synas utåt på sidan. Vill du istället tipsa oss om något vi borde granska - eller komma i kontakt med oss direkt? Det kan du göra genom vårt tipsformulär som finns här.

Mår du dåligt eller behöver någon att prata med? Vid en akut situation, ring alltid 112. Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

/ Uppdrag granskning-redaktionen

Pinnat inlägg

Hej! Ni är väldigt många som skriver - både ni som har erfarenhet av Försäkringskassan som sjuka, som läkare och i egenskap av handläggare. Även om vi inte svarar i det här flödet så läser vi alla era inlägg.

Vi vill gärna komma i kontakt med er som kan tänka er att berätta lite närmare om er historia med Försäkringskassan, från båda sidor. Om du är en av dem får du gärna mejla mig på henrik.bergsten@svt.se.

Och vill du istället diskutera serien med oss som gjort den så finns vi i Uppdrag gransknings sociala medier. Tack!

Anonym • Jag har arbetat som försäkringsutredare i flera år och känner inte alls igen mig i bilden av att avslag skulle premieras. Det har aldrig ens tagits upp i samtalen med de chefer jag haft genom åren. Det jobbas däremot hårt med att besluten ska vara rättsäkra utifrån hur lagstiftaren (dvs politikerna) har avsett att lagen ska tillämpas.
Jag upplever dock att det finns en stor oförståelse kring försäkringen, där det finns en förväntan att det ska vara ett generellt sjukbidrag och inte en försäkring som täcker arbetsoförmåga. Därmed inte sagt att myndigheten inte kan göra fel. Andelen ärenden som ändras i högre instanser ger dock en fingervisning kring hur rätt eller fel myndigheten ligger.
Men vården behöver också granskas. Varför är det bara samma handfull VC-läkare vars patienter aldrig blir friska trots avsaknad av konkreta symtom? Vad gör en passiv sjukskrivning och isolering med en person som själv saknar motivation att ta sig tillbaka till arbetslivet? Vad gör man åt de vårdcentraler där läkare uppgett för kollegor att de får direktiv uppifrån att sjukskriva alla som ber om det oavsett om det saknas medicinska skäl, för att inte vårdcentralen ska tappa kunder?

Britt-Marie • Hej. Jag var sjuk och hade 38 graders feber eller mer i 18 månader. Samt svår hosta. Ingen diagnos kunde fastställas. Efter sex månader ansåg f-kassan att jag skulle söka nytt jobb om jag inte kunde arbeta min dåvarande arbetsplats. (Jobbade på en konsultfirma. ) Jag frågade vilket jobba de ansåg att jag kunde ta med daglig feber. ”Vi ser det inte på det sättet” var deras svar. Nu hade jag en bra arbetsgivare så vi löste det på ett bra sätt både för dem och mig. Men deras resonemang var ju mycket märkligt.

Anonym • Jag har jobbat som handläggare av sjukpenning. Min erfarenhet är att det finns många enormt engagerade och drivna handläggare som verkligen vill det bästa för individen. Men även handläggare som har, i mina ögon, helt orimliga bilder av vad som är normalt förekommande arbeten. Har på allvar haft diskussioner med en kollega som tyckte att en person kunde ta ett normalt förekommande arbete eftersom hen kunde kratta gångarna på en kyrkogård. Kollegan kunde inte acceptera att det faktiskt inte är ett normalt förekommande arbete eftersom de som gör det är kyrkogårdsvaktmästare och även gräver gravar, vårdar gravar, ställer i ordning för begravningar osv.

Tyvärr har inga av handläggarna heller rimliga förutsättningar för att göra ett bra arbete. Eller hade i alla fall inte för två år sedan när jag valde att sluta. Jag fick ett annat jobb, tack o lov. I samma veva hade jag en kollega som sa upp sig utan att ha fått nytt jobb för "om jag är kvar här går jag sönder".

R • Min erfarenhet är att FK är som ett lotteri, antingen har du tur med att bli tilldelad en bra handläggare eller så har du inte det.
När jag blev sjukskriven efter att min dotter dog i samband hennes förlossning fick jag ett otroligt dåligt bemötande av en handläggare på FK som krävde komplettering efter komplettering från läkare som skulle intyga att jag inte klarade av att arbeta. När jag pratade med handläggaren i telefon och förklarade situationen fick denne handläggare mig att må ännu sämre genom dennes bemötande.
Min man som även var sjukskriven fick ett oroligt bra bemötande av FK och där var det inga problem alls med hans handlingar som var skriven av samma läkare. Detta trots att jag blivit akut opererad och dessutom behövde ytterligare en operation.
Tyvärr bidrar inte FK alltid med att underlätta vardagen för de människor som verkligen behöver hjälp och stöd.

Lysistrate • Som chef har jag i ett flertal tillfällen haft kontakt med FK då jag har haft medarbetare som varit sjukskrivna och vi har tittat på möjligheterna för arbetsplatsanpassningar vid återgång till arbete och arbetsträning. Jag har uppfattat handläggare som engagerade och mycket lyhörda både gentemot arbetsgivaren och den sjukskrivna och vi har haft bra dialoger och hittat lösningar. Om jag någon gång blir sjukskriven hoppas jag att jag får en av dessa handläggare!

Fick inte vara sjuk • Blev sjukskriven från föräldraledighet för akut diskbråck. Låg på rygg i soffan i 6 veckor och tog morfin för att klara av att gå på toaletten. Handläggaren "hade också haft diskbråck och klarade utmärkt av att ta hand om barn då". Fick avslag på sjukpenningen och ombedd att ta ut föräldrapenning istället. Blev nekad föräldrapenning med motiveringen att jag var för sjuk för att ta hand om barn... Fick gå utan inkomst i 3 månader och nollad SGI. Jag hade tur och blev frisk så småningom så jag kunde börja jobba och återställa min SGI. Förvaltningsrätt och Kammarrätt vägrar pröva ärendet.

Svea • Jag arbetar inom sjukförsäkringen på FK sedan 30 år. En avgörande skillnad inträffade efter 2015. 9.0 kom. Sänka sjuktalet var ordern. Ny G D gjorde väl rätt då hon gjorde som politiken sa. Vi skulle bli försäkringsmässiga! Bort med rehabilitering, det ger för
långsamt resultat. Vi skulle inte längre träffa våra sjukskrivna eller inte vara med på avstämningsmöte med vården. GD verkade bara lyssna på vad FK:s jurister sa. FK anställde inte socionomer eller liknande. Vi skulle inte arbeta med människor. Vi skulle bli försäkringsmässiga hette det. Därmed kom den hårda juridiska tolkningen av läkarintygen, det skulle finnas en sammanhängande logisk kedja av diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsningar utan egentligt lagstöd för ny tolkning.. Läkare som inte kunde skriva så bra o som inte fattade vad vi ville ha för underlag. De som drabbades var våra sjukskrivna. Helhetssyn, lyssna på sjukskrivna var inte längre aktuellt. Därutöver är de flesta handläggarna idag rätt nyanställda och stöpta i samma form i en hårt styrd organisation. Nu börjar det vända igen. Nu kommer signalen om helhetsbedömning igen men det tar nog tid att vända detta.
Jag hoppas att UG även kommer att fokusera på systemet, politiken o NPM som är grundbulten.

Elin • Hej! Jag har en kronisk sjukdom som engagerar rörelseapparaten.. jag har haft otaliga duster med f-kassan. Alla överklang jag gjort förbises alltid, min läkare har skrivit ett flertal intyg om min arbetsförmåga. Nu är jag utförsäkrad igen. Anmälde mig till arbetsförmedlingen för att skydda min SGI. Jag arbetar 75% så jag skrev in mig på 25% på arbetsförmedlingen, som de sa att jag skulle. Nu menar försäkringskassan att jag måste stå anmäld som 100% arbetssökande annars skyddas ej SGI. Försäkringskassan menar dessutom att trots mina besvär ska jag klara av att arbeta med ett arbete som inte kräver full koncentration, där jag kan ta flera pauser och där jag inte behöver sitta eller gå/stå längre stunder. Dessutom säger de att detta arbete är vanligt förekommande på arbetsmarknaden.... jag undrar vart detta jobb nu finns..? Det är inte bara detta som är fel i sjukförsäkringen.. ju mer man är sjuk, ju sämre ersättning får man...därför att sjukperioderna slås ihop, och dagarna ”tar slut” vare sig om man är sjuk med förkylning, benbrott , cancer eller nedstämdhet...//Totalt nedslagen i skorna

• Förra året bad Uppdrag granskning publiken berätta vad de helst ville se en granskning av. Svaret var tydligt: Försäkringskassan.

• Granskningen visar att tiotusentals svenskar med läkarintyg på att de är sjuka har förlorat sin sjukpenning sedan det nya målet om sänkt sjukpenningtal i Sverige lanserades.

• Var du bor och vilken handläggare du har påverkar risken att förlora din sjukpenning – trots att Försäkringskassan säger att det inte ska vara så. Här kan du se hur vanligt det är att få avslag där du bor.

• Före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är inte nöjd med konsekvenserna som blev av hennes mål om sänkt sjukpenningtal i Sverige.

• Se hela serien “FÖRSÄKRINGSKASSAN” redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG: Försäkringskassan

Mer i ämnet