Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att läkarintygen säger att hon inte kan jobba tillhör Britt-Marie Markusson inte dem som fått rätt mot Försäkringskassan. Foto: SVT/TT

Britt-Marie är för sjuk för att jobba – frisk enligt Försäkringskassan

Publicerad

Enligt läkarintygen är Britt-Marie Markusson, 58, fortfarande för sjuk för att jobba. Detta efter att ha drabbats av hjärnblödning och epilepsi för över sex år sedan.

Men Försäkringskassan säger det motsatta – och menar att hon är tillräckligt frisk för att jobba.

Det var våren förra året som SVT granskade Försäkringskassan och ökningen av antalet svenskar som fått indragen sjukpenning. En av dem som då berättade om sin svåra situation, Marie-Louise Järlesand, har sedan fått rätt mot Försäkringskassan i domstol.

Även Britt-Marie Markusson i Sölvesborg berättade om sin situation i samband med SVT:s serie ”Försäkringskassan” och är också en av tiotusentals svenskar som har förlorat sin sjukpenning. Men hon har däremot inte fått rätt mot Försäkringskassan sedan dess.

Det får vi veta när vi träffar henne igen för att höra hur det gått. Hon har fortfarande indragen sjukpenning och hennes överklagande har ännu inte avgjorts i domstol. Hon anses inte sjuk, utan arbetslös och söker jobb.

– Jag söker jobb varje månad. Men det är inte det lättaste, säger Britt-Marie Markusson.

Utan sjukpenning

Hon blev sjukskriven i september 2015 efter att ha drabbats av hjärnblödning och epilepsi. I december 2020 drog Försäkringskassan in hennes sjukpenning.

– Eftersom jag är frisk enligt Försäkringskassan måste jag söka jobb på 100 procent, säger Britt-Marie Markusson.

”Jag förstår inte”

Men enligt läkarintygen är hennes arbetsförmåga nedsatt med 100 procent. I det senaste beslutet om avslag säger dock Försäkringskassan att Britt-Marie Markusson inte har rätt till sjukpenning eftersom hennes arbetsförmåga är nedsatt med mindre än 25 procent.

– Där sitter en handläggare och beslutar. Jag förstår inte. Jag litar på en läkare, säger Britt-Marie Markusson.

Sedan SVT träffade henne i Sölvesborg våren förra året har hon flyttat till Kopparberg i Västmanland. Därifrån fortsätter hon kampen för att få rätt mot Försäkringskassan och hon väntar nu på att hennes överklagande ska avgöras i domstol.

Se klippet för att möta Britt-Marie Markusson och höra henne berätta om sin svåra situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG: Försäkringskassan

Mer i ämnet