Skrivelsen togs upp i kommunstyrelsen, som ett led i den månatliga rapporteringen kring hur försörjningsstödet utvecklas. Foto: SVT

Försäkringskassans ”hårdare bedömningar” oroar Karlstad kommun

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommuns kostnader för försörjningsstöd blev nästan 14 miljoner kronor dyrare än det var tänkt under 2020.

Anledningen?

Coronapandemin, Arbetsförmedlingens omställning och Försäkringskassans hårdare bedömningar.

I snitt 696 barn levde i familjer med försörjningsstöd under 2020 i Karlstad, räknat per månad. Det är hundra fler jämfört med 2019. Det framgår av en skrivelse från kommunledningskontoret.

Arbetsmarknads- och socialnämnden ”ser med oro på utvecklingen av försörjningsstöd”, står det.

Reformering av AF

Förutom effekterna av coronapademin radar kommunen upp två andra bidragande faktorer till det allt ökande försörjningsstödet.

Den första beskrivs som ”Arbetsförmedlingens omställning i uppdrag och resurstilldelning”.

Samtidigt som arbetslösheten ökade, hade Arbetsförmedlingen redan dragit ned på personal. I september kom januaripartierna överens om att öka myndighetens budget med en miljard kronor, men målet att reformera Arbetsförmedlingen, bland annat genom att upphandla ”matchningstjänster”, ligger kvar.

”Hårdare bedömningar”

Det andra, ”Försäkringskassans hårdare bedömningar”, som kommunen själv skriver, har SVT:s Uppdrag granskning tidigare berättat om. Marie-Louise Järlesand från Degerfors är en av dem som fått sin sjukpenning indragen, trots att läkaren bedömer att hon inte kan jobba.

För 2021 beräknas försörjningsstödet i Karlstad åter gå med underskott, på 14 miljoner kronor. Kommunledningens förslag på åtgärd är, bland annat, att fortsätta kombinera arbetsmarknadsanställningar med utbildningar, så kallad jobbspår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Försäkringskassan

Mer i ämnet