“Jag förstår önskan att så snabbt som möjligt få besked” – skriver Morgan Johansson (S) om domstolarnas långa väntetider. Foto: SVT

Ministern öppnar för mer resurser till domstolar efter granskningen om sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rekordlånga väntetider hos förvaltningsrätterna gör att det kan ta långt över ett år innan en överklagan om sjukpenning prövas av domstolen. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han förstår önskan om att få besked så snabbt som möjligt – och öppnar nu för ökade resurser till domstolarna innan sommaren.

Uppdrag granskning har visat att den ökade mängden avslag från Försäkringskassan gjort att det kan dröja långt över ett år innan en överklagan om sjukpenning är avgjord i förvaltningsrätten. 

Inte en enda av förvaltningsrätterna i landet klarade regeringens mål om tidsgränser när det gäller sjukpenning under 2020. 

Justitieminister Morgan Johansson uppger till Uppdrag granskning att regeringen noga följer utvecklingen av handläggningstiderna. I ett mejl via sin pressekreterare skriver han:

”Alla medborgare ska kunna känna sig trygga med att deras ärenden handläggs effektivt. Jag förstår önskan att så snabbt som möjligt få besked”.

”Resurstillskott redan till sommaren”

Förvaltningsrätten i Uppsala är långsammast i landet med att nå regeringens mål att 75 procent av målen ska vara avgjorda inom sex månader. Där nås i stället målet först efter 21,3 månader.

Anna Maria Åslundh-Nilsson, lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala, säger till SVT Nyheter Uppsala att mer resurser behövs för att möta den ökade mängden mål som kommit under de senaste åren.

– Det finns en viss gräns för hur mycket snabbare man kan springa, säger hon.

Enligt justitieministern kan det nu bli verklighet. Morgan Johansson skriver i sitt mejl:

”Vi tittar just nu på att möta den ökade måltillströmningen med resurstillskott redan till sommaren. I grunden har dock Domstolsverket en god ekonomi.”

Hör Anna Maria Åslundh-Nilsson, lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala, om de långa väntetiderna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Jag tycker inte att det ska vara så här” – hör Anna Maria Åslundh-Nilsson, lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala, om de långa väntetiderna. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG: Försäkringskassan

Mer i ämnet