Efter Uppdrag granskning: Marie-Louise Järlesand vann mot Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Snart tre år efter att Försäkringskassan drog in sjukpenningen för Marie-Louise Järlesand har en domstol i Göteborg nu gett henne rätt.

– Jag gjorde en liten krigsdans, säger hon till Uppdrag granskning.

I serien ”Försäkringskassan” berättade Marie-Louise Järlesand, 56, om sin svåra situation. På grund av sjukdomen gastropares lever hon med svåra magsmärtor och kräks flera gånger om dagen.

Efter fem år förlorade hon sin sjukpenning, eftersom Försäkringskassan ansåg att hon kunde ta ett så kallat ”normalt förekommande arbete”.

Läs granskningen: Hon kräks varje dag av sjukdomen – uppmanas ta ett arbete

Nu har kammarrätten i Göteborg avgjort ärendet – och rivit upp Försäkringskassans beslut.

– Det var som ett stort berg släppte från axlarna. Jag var tvungen att läsa det flera gånger, är det verkligen rätt, berättar Marie-Louise Järlesand.

“Borde ha varit självklart”

”Kammarrätten anser att den samlade medicinska utredningen i målet visar att Marie-Louise Järlesands besvär under perioden varit så uttalade att hon saknat förmåga att klara ett normalt förekommande förvärvsarbete på arbetsmarknaden”, står det i domen.

– Jag ser vinsten som något som borde ha varit självklart från början. Och givet hur få enskilda som får prövningstillstånd i kammarrätten är det en andra chans många inte får, säger Gustav Sjöberg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd AB.

Avgörandet gäller den första period med nekad sjukpenning från 2018 som Marie-Louise överklagat och hon har nu fått utbetalt cirka två och en halv månad retroaktivt.

– Förhoppningsvis kan det ha effekter för kommande perioder, detta får vi se relativt snart, säger Gustav Sjöberg.

“Känns gott i hjärtat”

Marie-Louise Järlesand berättar att människor från hela Sverige hört av sig efter programmen.

– Det har kommit så mycket blommor och tacksamhet. Men många är bedrövade hur det går till här i landet.

Vad tänker du nu när du vann till slut?

– Jag är jätteglad det är jag, men det känns inte som man kommit hela vägen än. Men det här känns gott i hjärtat, säger Marie-Louise.

Ny prövning

En ansökan om sjukersättning ska nu prövas av förvaltningsrätten i Karlstad, där det kommer att bli muntlig förhandling.

I samband med publiceringen av serien “Försäkringskassan” kom reaktioner även från politiskt håll, när Uppdrag granskning bjöd in företrädare från socialförsäkringsutskottet till en debatt:

– Det är rätt så sällan vi som politiker kommenterar enskilda fall. När jag ser det här reportaget och Marie-Louises situation blir det uppenbart för mig att Marie-Louise ska ha sjukpenning eller sjukersättning, sa Rikard Larsson (S) till SVT.

Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg utlovar förändringar av myndighetens arbete och skriver i en debattartikel att “man måste kunna lita på att Försäkringskassan förvaltar socialförsäkringen felfritt. Det tar emot att konstatera det, men där är vi inte i dag.”

Vad är det som hänt med det svenska trygghetssystemet? Se hela serien “Försäkringskassan” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.