• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Benni Hokkanen fick avslag av Försäkringskassan – nu får han vänta länge på att domstolen ska ta upp hans fall. I klippet hör du honom berätta om väntan. Foto: Olof Peterson/SVT

Benni väntar på striden mot Försäkringskassan: ”Vill ha upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden för att få ett avslag från Försäkringskassan prövat i domstol är rekordlång i Sverige. Det visar en kartläggning som SVT:s Uppdrag Granskning har gjort. Benni Hokkanen i Växjö som drabbats av psykisk ohälsa fick beskedet att det skulle dröja ett år.

Benni Hokkanen har varit sjukskriven på heltid tidigare, för cancer och utbrändhet, men kämpade sig tillbaka till arbete på halvtid. Förra våren kom symptomen på utbrändhet tillbaka.

– Jag kan inte sova, mina ben bara skakar och jag glömmer saker. Min doktor sa att jag skulle gå hem från jobbet direkt och vara sjukskriven på 100 procent, berättar Benni Hokkanen.

Men efter flera turer med Försäkringskassan fick han ett avslag. Myndigheten menar bland annat att han kan söka ”ett normalt förekommande arbete”.

– Alla som varit i min situation med depression och utmattning vet hur jobbigt det är. Man behöver bara lugn och ro. Det fick man verkligen inte av Försäkringskassan, de har varit förjävliga.

Överklagar

Samtidigt försämrades Benni Hokkanens mående. Efter att nya dokument skickats in från psykiatrin blev han till slut sjukskriven på heltid, men avslaget på de tre första månaderna ligger ändå kvar – ett beslut som Benni Hokkanen nu valt att överklaga till förvaltningsrätten.

– Det viktigaste är nog upprättelsen. Det är klart man vill ha pengarna, men den stora grejen är psyket. Hur dåligt man mådde av att inte bli trodd, säger Benni Hokkanen.

Men från domstolen fick han beskedet att det skulle ta ett år innan hans fall togs upp. Ett besked som stämmer med en granskning som SVT:s program Uppdrag granskning gjort – den genomsnittliga väntetiden för sjukpenningfall vid förvaltningsrätten i Växjö är 11,9 månader.

Vad skulle det betyda för dig om domstolen tog upp ditt fall idag?

– Då hade man kunnat gå vidare. Då hade man vetat vad som gäller, säger Benni Hokkanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer