Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggnaderna har tidigare använts för psykiatrisk vård, boende för asylsökande och HVB-hem men ska nu bli anstalt. Niklas Daoson (S) är positiv till beskedet. Foto: Lena Samuelsson

Kommunalrådet om nytt på fängelse på Frösön: ”Kommer väldigt lägligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har beslutat om att inrätta en anstalt på Frösön. Det beskedet kom på tisdagen. Etableringen innebär uppskattningsvis 70 nya arbetstillfällen i Östersunds kommun.

I somras meddelade Kriminalvården att man undersökte delar av Frösö strand för ombyggnad till anstalt. I ett pressmeddelande på tisdagen gav kommunen besked om att byggplanerna blir av i de lokaler som tidigare använts för psykiatrisk vård, boende för asylsökande och HVB-hem.

– Den nya anstalten innebär värdefulla och långsiktiga arbetstillfällen till länet, dessutom är det ett viktigt tillskott för rättskedjan, säger Niklas Daoson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Sluten anstalt

Anstalten ska ge plats för cirka 80 intagna män, men ska också utredas om det går att få in fler. Målsättningen är att anstalten ska stå klar i oktober 2025. Innan man kan dra igång behöver man komplettera i befintliga byggnader för att kunna bedriva en säker fängelseverksamhet. Det handlar bland annat om att bygga stängsel runt området.

Anstalten kommer att vara i säkerhetsklass 2, alltså en sluten anstalt med hinder för rymning och fritagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.