Morgan Byström är en av markägarna som vill sälja tomter i Hegled. Hör honom berätta om frustrationen i klippet här ovan. Foto: SVT

Klart med 15 villatomter i Hegled

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit nästan sju år, men nu har det sista hindret för ett nytt villaområde i Hegled utanför Östersund undanröjts.

Det hela handlar om en detaljplan för 15 villatomter i Hegled mellan Orrviken och Östersund. Kommunfullmäktige i Östersund beslutade för drygt ett år sedan att godkänna planen. Då hade ärendet behandlats i Östersunds kommun sedan 2013.

Efter godkännandet överklagades detaljplanen till mark-och miljödomstolen, men där avslogs ärendet.

Planen överklagades ännu högre upp, till till mark-och miljööverdomstolen. Där har domstolen beslutat att inte pröva frågan, vilket betyder att detaljplanen vinner laga kraft.

– Det här känns fantastiskt bra, säger Morgan Byström, en av de tre markägarna som kämpat för att få till en detaljplan.

”Nu kan vi titta framåt”

– Det senaste halvåret har jag försökt tänka bort hela detaljplanen. Men nu kan vi ju titta framåt, fortsätter Morgan Byström.

Nu när detaljplanen har vunnit laga kraft, börjar ett nytt steg i processen.

– Nu måste vi börja projektera för vatten och avlopp. Dessutom ska tomterna styckas av så de kan säljas.

När det kan börja byggas villor på tomterna är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.