Foto: SVT

Klart med nypremiär för Thomée

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer fram och tillbaka gick den förre detta ångaren Thomée igenom sin slutbesiktning och är nu körduglig.

Thomée kommer lägga ut från hamnen i Östersund för första gången den 15 juli, alltså redan nu på lördag. Men det blir en kort säsong för båten då den bara kör 15 turer fram till den 30 juli.

Detta är en kortare säsong än vad som nämnts innan, då ett tidigare besked var att båten skulle köra 20 turer mellan den 15 juli och 6 augusti.

Ångbåten Thomée

I ett pressmeddelande från Östersunds kommun, som denna sommaren sköter båten, skriver de att förhoppningen till nästa sommar är att få en entreprenör som sköter driften.

Kostsam renovering

Den omfattande renoveringen och ombyggnad av Thomée som skett de senaste åren har gått på nio miljoner kronor.

Bland annat har Thomée fått en dieselmotor på 300 hästkrafter, motorutrymmet samt akterdelen har byggts om och interören har fräschats upp med sittplatser för passagerare. Att motorn byts ut innebär att Thomée blir M/S, Motor Ship, istället för S/S, Steam Ship.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångbåten Thomée

Mer i ämnet