Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillsammans med sina partikamrater har nu socialdemokraternas Niklas Daoson och centerpartiets Effie Kourlos kommit överens. Det blir de två partierna som kommer att styra i Östersunds kommun. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Klart med styret i Östersunds kommun – S och C går samman

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som ska styra Östersunds kommun den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna och Centerpartiet krokar arm.

Enligt ett pressmeddelande som kom på måndagskvällen från Centerpartiet så har nu Centerpartiet träffat avtal med Socialdemokraterna om att styra Östersunds kommun tillsammans.

Den nya majoriteten får 32 av fullmäktiges 61 mandat och därmed en majoritet i alla nämnder och styrelser.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

S utser kommunstyrelsens ordförande

Socialdemokraterna kommer att utse kommunstyrelsens ordförande och Centerpartiet kommer att utse kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Centerpartiet kommer även att utse kommunfullmäktiges ordförande.

– Vi är nöjda med utfallet av förhandlingen men också med den ömsesidiga respekt vi kunnat bedriva den, säger Centerpartiets Effie Kourlos i pressmeddelandet.

Samma sak skriver Socialdemokraterna på sociala medier. ”Vi har samsyn i väldigt många frågor och förståelse för varandras perspektiv”, står det bland annat på deras facebooksida.

I valet blev Socialdemokraterna det största partiet i Östersunds kommun och fick sammanlagt 23 mandat. Centerpartiet fick 9 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet