Klimatet – en ödesfråga för vintersport

Publicerad

Skidskytte-VM är i full gång och i februari hölls alpina VM i Åre. Men kommer det att gå att arrangera vintermästerskap i framtiden, när vi går mot ett varmare klimat? De frågorna diskuterades på ett seminarium under torsdagen.

Vintertemperaturen är tre grader högre i Östersund idag än mitten på 1900-talet. Antalet snödagar minskar med en till två dagar per år. På 20 år blir det en månad mindre vinter:

– Vinter är en mycket viktig del av Jämtlands levebröd, besöksnäringen omsätter över 5 miljarder årligen och ger cirka 5000 årsarbetstillfällen. Att vi som idrottsarrangör vill motarbeta klimatförändringarna måste vara självklart, säger Ulf von Sydow som är hållbarhetsinspiratör för Skidskytte-VM.

Det är Skidskytte-VM tillsammans med klimatorganisationen We Don't Have Time och Vinnova-initiativet Peak Innovation som står bakom hållbarhetsseminariumet som var idag på Storsjöteatern i Östersund.

I klippet ovan kan du höra klimatexperten Erik Huss om hur mycket kortare vintrar vi i Jämtland får i framtidenoch skidförbundets ordförande Karin Mattson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skidskytte-VM 2019 Östersund

Mer i ämnet