En chef vid Härjedalens kommun åtalas misstänkt för att ha slagit till en medarbetare. Foto: SVT

Kommunal chef i Härjedalen åtalas för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Den chef vid Härjedalens kommun som tidigare varit avstängd från sitt arbete efter en ”allvarlig incident” åtalades på måndagen som misstänkt för att ha misshandlat en medarbetare i kommunens lokaler.

Det framgår av åtalet som lämnats in till Östersunds tingsrätt. Enligt åtalet har chefen ”slagit till” en underordnad medarbetare i ”bakhuvudet med öppen hand”.

Det hela ska ha inträffat 24 februari i kommunens lokaler.

Enligt åklagaren har chefen begått gärning med uppsåt och slaget har orsakat smärta i huvud och nacke.

”Allvarlig incident”

Det var i april som den högt uppsatte chefen togs ur tjänst, efter vad som beskrevs som en ”allvarlig incident”. En arbetsrättlig utredning inleddes.

I onsdags i förra veckan meddelades att chefen fått återgå till arbetet. Utredning och arbetsrättsliga åtgärder hade då vidtagits, meddelade kommunen.

”Ett skämt”

– Den avstängda chefen har begått ett misstag, i en incident som var menad som ett skämt men som inte är förenligt med kommunens värdegrund. Detta är chefen mycket väl medveten om och ångerfull kring, sade kommunchef Gunnel Gyllander i onsdags.

Idag, måndag, väcktes åtal mot chefen för misshandel. Chefen har i förhör erkänt ofredande.

Stark kritik från oppositionen

Från oppositionspartierna i Härjedalen skickades på måndagen ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande, Lars-Gunnar Nordlander (S), som företrädare för det nuvarande kommunala styret (S, C och M) med stark kritik mot agerandet kring kommunchefen.

”Hos vilken annan arbetsgivare i Sverige skulle en chef som slår en anställd tillåtas återgå i tjänst?” frågar sig partierna Vox Humana, L. SD, V och KD, som vidare skriver att:

”Vi anser att den allvarliga incidenten och övrigt som framkommit i både utredning och i tidningsartiklar är otroligt allvarligt och helt oacceptabelt.”

Den anställde som utsattes för gärningen har efter händelsen slutat sitt jobb vid Härjedalens kommun. Hen har begärt 10 000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.