Kommunalråd Sven-Åke Draxten vill se ett flöde i trafiken mellan Pilgrimstad och Brunflo. Foto: SVT

Kommunalrådet ryter till – vill se en riktig väg

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Åke Draxten (S) vill se att Trafikverket förbättrar vägstandarden mellan Pilgrimstad och Brunflo på väg E14, istället för att bara sänka hastigheten.  

Förra veckan kom kommunstyrelsen i Östersund fram till att de vill ha alternativet ”Skogen” till Förbifart Brunflo. Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten (S) tror att de tänkt rätt att man valt området som ligger längst upp mot skogen, men han tycker att det måste göras något mellan mellan Pilgrimstad och Brunflo också.

– Oavsett om man bygger Förbifart Brunflo finns ju flaskhalsen kvar mellan Pilgrimstad och Brunflo, säger Sven-Åke Draxten (S).

Förbifart Brunflo

En riktig väg

Kommunalrådet tycker inte att man ska sänka hastigheterna för då stryper man flödet på trafiken. Han vill se en annan drastisk förändring. Därför har han bland annat skrivit en debattartikel för att försöka åtgärda det han ser som ett problem. Han vill att Trafikverket en gång för alla gör en riktig väg.

– Det måste finnas ett körfält som är gjort för dagens trafik. Det ska ju vara 120-vägar så att det blir ett flöde, önskar Sven-Åke Draxten och fortsätter:

– Just nu är sträckan väldigt olycksdrabbad med mycket tung trafik och man märker att trafiken bara ökar. I min värld är det ett prioriterat avsnitt av E14, att bygga en ny väg.

Vill inte medfinansiera

Inom den närmsta tiden hoppas Draxten att frågan läggs på bordet och resurser prioriteras på sträckan.

– Vi små kommuner har ingen möjlighet att medfinansiera sådana projekt, jag tycker det är en dum grej. Staten måste gå in med pengar. Det är ett otyg att vi ska medfinansiera. De musklerna har inte vi i mindre kommuner, säger Sven-Åke Draxten (S).

På ett nationellt plan

I återkommande diskussioner med Trafikverket påtalar Sven-Åke Draxten sin önskan gällande vägen. 2001 avsattes pengar för sträckan men blev bortprioriterad och gick istället till ett motorvägsprojekt i Trollhättan. Det var på ett nationellt plan som beslutet fastlades.

– Det hade varit mer värt att gynna sträckan mellan Pilgrimstad och Brunflo. Idag måste det här ske på nationellt plan, det kan inte tas pengar från länsplan.

Kommunalrådet önskar se att frågan lyfts upp inom en snar framtid.

– Jag vill se att Trafikverket börjar jobba med vägen, säger Sven-Åke Draxten (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Brunflo

Mer i ämnet