Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I september 2023 var det ett möte på Rödkullens kontor i Åre. SVT kan nu berätta vilka som var med – och vad som senare hände innan Rödkulleprojektet så småningom kom upp för politiskt beslut. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Rödkullens tjänsteyttrande ratades – politiker beställde ett nytt

Uppdaterad
Publicerad

Åres högsta politiker var väl medvetna om att det fanns ett tjänsteyttrande som föreslog att Rödkullens planprogram borde återremitteras. Det var också de som beslutade att lägga det åt sidan.

SVT kan i dag berätta hur Åres högsta politiker först träffade exploatörerna och senare samma höst beställde ett helt nytt yttrande.

I februari godkände ett oenigt kommunfullmäktige i Åre att Rödkullens planprogram skulle godkännas. Därmed kan det omtvistade projektet gå vidare och börja detaljplanera för 2 000 bäddar.

Till grund låg ett nytt tjänsteyttrande som föreslog just det, trots att det fanns ett sedan tidigare som pekade på återremiss.

Rödkullen

Hur kom det sig? Normalt brukar tjänsteorganisationen komma med ett yttrande som ligger till grund för politiskt beslut, och som politiker sedan kan välja att antingen godta eller avslå. Men i det här fallet lades det alltså åt sidan – och istället kom det ett helt nytt.

Kommunalråden bakom beslutet

Idag kan SVT berätta att det var kommunstyrelsens presidium som stod bakom den vändningen. Där sitter kommunalråden Martine Eng (S), Mikael Sundman (VV), Sverre Launy (V) och oppositionsrådet Daniel Danielsson (C).

– Vi bad om ett tjänsteyttrande där vi kunde ta ställning till planprogrammet, säger kommunalrådet Martine Eng (S).

Enligt dem skulle en återremiss bara innebära vidare utredningar. Istället ville de ha ett yttrande där politiken tydligt kunde säga ja, eller nej, till hela projektet.

Möte med Rödkullens företrädare

I videon ovan berättar kommunalråden mer. Där förklarar även SVT vad som hände på hösten innan Rödkullens planprogram kom upp för politiskt beslut. Det börjar med ett möte på Rödkullens kontor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rödkullen

Mer i ämnet