Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ville samhällsbyggnadschefen att handlingar skulle försvinna från kommunens interna system? Hör reportern om händelsen och Jonas Törngrens svar. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Mejl visar: Handlingar om Rödkullen skulle raderas från Åre kommuns interna system

Uppdaterad
Publicerad

Ett yttrande om exploateringsprojektet Rödkullen skulle raderas från Åre kommuns interna system. Det uppmanade samhällsbyggnadschefen Jonas Törngren till i ett mejl. ”Ligger det kvar i Castor blir det offentlig handling” skriver han i mejlet.

I slutet av februari sade Åres kommunfullmäktige ja till Rödkullens planprogram. Det omtvistade projektet fick därmed grönt ljus att påbörja detaljplanearbeten för 2 000 bäddar.

Beslutet byggde på ett tjänsteyttrande från tillförordnade samhällsbyggnadschefen Jonas Törngren som föreslog att planprogrammet skulle godkännas.

Rödkullen

Ville radera yttrande om återremiss

Men det fanns även ett annat tjänsteyttrande, där handläggare yrkade på återremiss. Det var detta som Jonas Törngren ansåg skulle raderas från kommunens interna system, Castor.

I ett mejl som SVT begärt ut framkommer hur han 6 februari skriver till handläggare att det ”kan bli förvirrande om någon begär ut samtliga handlingar i ärendet”, och att det därför kanske är bäst om handläggare sparar ner yttrandet som arbetsmaterial på egen dator och sedan raderar det från Castor.

Handläggarna svarade att så brukar de inte göra, varpå handlingarna blev kvar.

Nådde inte politikerna

Det här yttrandet nådde dock aldrig politikerna. När beslut om Rödkullen skulle tas fanns enbart Jonas Törngrens tjänsteyttrande med. Kommunalrådet Martine Eng (S) menar att det inte är konstigt.

– Rutinen är att kontorschef kvalitetssäkrar tjänsteyttrandet när det är klart och det blir det formella underlaget, säger hon.

Nya uppgifter var inte utredda

– Det var inte min avsikt att undanröja något material som bör vara offentligt, säger Jonas Törngren själv.

Varför ansåg då handläggare att ärendet behövde återremitteras? Framförallt för att det skett nya inventeringar i området som inte hade beaktats. På punkt efter punkt pekade de på att planprogrammet därför var ofullständigt.

I videon nedan berättar handläggarna själva vad inventeringarna visade och varför de yrkade på återremittering:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annalena Wigge, produktionsledare, och Ulrika Hellsten, kommunarkitekt, skrev det tjänsteyttrande som yrkade på återremiss – här berättar de själva. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så gick processen till

I oktober 2023 ger kommunstyrelsens ordförande samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att förbereda planprogrammet för Rödkullen för godkännande.

I november finns ett färdigt förslag till tjänsteyttrande. Det yrkar på återremiss då nya inventeringar skett som inte är har beaktats. Planprogrammet anses därför vara ofullständigt.

Det kvalitetssäkras av plan- och byggchefen och miljöchefen och skickas vidare till samhällsbyggnadschefen för slutligt godkännande.

Tillförordnad samhällsbyggnadschef Jonas Törngren beslutar dock att göra ett eget tjänsteyttrande. I det föreslås att planprogrammet ska godkännas.

Det är det som skickas vidare till politiker för beslut.

Det första ses som utkast och läggs heller inte med som bilaga inför de politiska nämndsmötena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rödkullen

Mer i ämnet