Hör vad Härjedalens kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S) säger om överklagandet av omdragningen av E45 förbi Sveg. Foto: SVT

Härjedalens kommun överklagar omdragningen av E45 förbi Sveg

Publicerad

Härjedalens kommun överklagar Trafikverkets beslutade omdragning av E45 mellan Älvros och Rengsjön.

– Trafikverket skriver att det här ligger i linje med kommunens översiktsplan, men det är ju inte ens sant, säger Lars-Gunnar Nordlander (S), kommunalråd i Sveg.

Kommunen och näringslivet ser framförallt en risk med att den spontana sommarturismen och handeln i Sveg påverkas negativt om E45 inte går genom orten.

Positiva tongångar i Ytterhogdal

Alla i Härjedalens kommun är inte negativa till E45 planerade omdragning. I Ytterhogdal drogs en namninsamling igång för att försöka förmå Trafikverket att börja dra om vägen mellan Älvros och Rengsjön så fort som möjligt.

– Vi har skickat in en namnlista med underskrifter från nästan 400 personer till Trafikverket och vill att dom börjar bygga direkt. Omdragningen skulle vara positiv för butiken och macken i Ytterhogdal, säger Caj Ek, före detta trafikansvarig för PRO i Ytterhogdal.

Hör vad Lars-Gunnar Nordlander säger om överklagandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.