Härjedalens kommun säger nej till ny E45-sträckning förbi Sveg. Foto: SVT

Kommunen protesterar in i det sista mot ny E45-dragning

Uppdaterad
Publicerad

In i det sista kämpar Härjedalens kommun mot en ny vägsträckning där E45 dras utanför Sveg. Kommunen befarar att den nya dragningen kommer att slå hårt mot hela kommunen.

Nu tar kommunen chansen att protestera in i det sista mot den nya dragningen av E45 och skickar den här veckan in ett nytt yttrande till Trafikverket. Om E45 inte längre går genom Sveg kommer samhället att förlora en stor del av genomfartstrafiken, menar kommunen.

Nej till ny sträckning

Det kommer att slå hårt eftersom genomfartstrafiken starkt bidrar till underlaget för att upprätthålla ”en väl fungerande samhällsservice och handel i Sveg”, skriver kommunen i sitt yttrande. Därför säger Härjedalens kommun blankt nej till en ny E45-sträckning och kräver istället att den befintliga vägen rustas upp.

Förbifart Sveg

”Hela kommunen drabbas”

Men det är inte bara Sveg utan hela kommunen som kommer att drabbas av en minskad genomfartstrafik, understryker kommunen: ”En ny sträckning av E45 skulle innebära att sommarturismen i hela kommunen drabbas.”

Kommunen anser vidare att Trafikverkets beslutsunderlag är bristfälligt och kräver därför att underlaget kompletteras med en konsekvensanalys vad gäller samhällsservice och handel för Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Sveg

Mer i ämnet