Fredrik Karlsson, vaktmästare på Jämtkraft arena och Östersunds arena är en av dem som använder de nya elcyklarna. Foto: SVT

Kommunanställda i Östersund flyger mindre

Uppdaterad
Publicerad

Anställda i Östersunds kommun reser lika mycket som tidigare, men sedan klimatväxlingen infördes har flygresorna minskat.

För ett år sedan, 1 september 2017 införde Östersunds kommun klimatväxling. Det är ett verktyg för att minska kommunens utsläpp av koldioxid genom att få de kommunanställda att välja andra färdsätt än flyg.

Extraavgift för flygresor

– Klimatväxling innebär att man sätter en avgift på koldioxidutsläpp. Den sätts in på ett konto som man sedan investerar i någonting som minskar klimatpåverkande utsläpp. I vårt fall valde man att första året köpa elcyklar, säger Anne Sörensson, klimatsamordnare, Östersunds kommun.

För varje flygresa som görs inom Östersunds kommun, får den aktuella förvaltningen betala en extra avgift på 400 kronor för en enkelresa inom Sverige med flyg, 800 kronor för en enkel resa till ett land i Europa och 1600 kronor för en enkel flygbiljett till ett land i övriga världen.

Och klimatväxlingen har haft effekt, under en mätperiod på tio månader har antalet flygresor minskat med 11 procent och tågresandets andel har ökat från 57 procent av alla resor till 68 procent.

Koldioxidutsläpp från flyg har minskat med 108 ton

Kommunens beräkningar visar att Östersunds kommuns utsläpp av koldioxid från flyg minskat med 108 ton sedan klimatväxlingen infördes. Men det finns också en annan effekt, de klimatväxlingsavgifter som sattes hann fram till årsskiftet bli 337 000 kronor och dessa pengar har använts till att köpa in 21 elcyklar med hjälm och vinterdäck.

Elcyklarna har delats ut till förvaltningar som ansökt om att få använda elcykel. Fredrik Karlsson, vaktmästare på Jämtkraft arena och Östersunds arena, är en av dem som använder de nya elcyklarna – och det är han inte ensam om på sin arbetsplats.

– Alla använder dom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.